Over de afdeling
Op de polikliniek Preoperatief onderzoek en pijnbestrijding voeren een apothekersassistent, verpleegkundigen en doktersassistenten een deel van de werkzaamheden uit. De anesthesiologen worden daarbij ondersteund door speciaal opgeleide 'physician assistants'.
Preoperatieve poli
Als u in aanmerking komt voor een operatie of een onderzoek waarbij u anesthesie krijgt, is het noodzakelijk dat u gescreend wordt door een anesthesioloog. In voorbereiding op de anesthesie vult u een digitale gezondheidsvragenlijst in die u via de mail krijgt toegezonden (E+POS). Daarna heeft u telefonisch of op de poli een gesprek met de anesthesioloog over uw medicijngebruik en gezondheidstoestand.
Vormen van anesthesie
Er zijn drie vormen van anesthesie om ervoor te zorgen dat u tijdens de ingreep geen pijn voelt. Sommige ingrepen kunnen alleen uitgevoerd worden met een bepaalde anesthesie. Bij andere ingrepen kan zowel een algehele anesthesie als plaatselijke anesthesie worden toegepast.
Algeheel
Voordat u onder narcose gaat, wordt u eerst aangesloten op de bewakingsapparatuur. Zo kunnen wij makkelijk de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed controleren. Daarna wordt het infuus ingebracht in uw arm of hand en valt u binnen een halve minuut in slaap. De anesthesist bewaakt en bestuurt tijdens de operatie de functies van uw lichaam en blijft voortdurend bij u. De ademhaling en de bloedsomloop kunnen worden bijgestuurd en u krijgt medicijnen om te zorgen dat de verdoving niet uitwerkt.
Plaatselijk: ruggenprik
Nadat u bent aangesloten op een infuus en bewakingsapparatuur zodat wij uw bloeddruk in de gaten kunnen houden, krijgt u een prik in uw rug. Deze ruggenprik doet evenveel pijn als een gewone injectie. Als de verdoving begint te werken worden uw benen warm en beginnen ze te tintelen. Daarna worden ze net als de rest van uw onderlichaam gevoelloos. Tijdens de operatie blijft u bij bewustzijn, maar u ziet niets. Alles wordt afgedekt met doeken. Als u liever slaapt, kan dat ook. Het kan twee tot zes uur duren voor de verdoving is uitgewerkt. Soms kunt u daardoor pijn krijgen; dan kunt u aan de verpleegkundige een pijnstiller vragen.
Plaatselijk: verdoving van uw arm of been
Als u geopereerd moet worden aan uw arm of been verdoven wij deze meestal plaatselijk. De zenuwen worden met een prik verdoofd en als u medicijnen nodig heeft, krijgt u die door een infuus aan uw arm. Het duurt ongeveer een half uur voor u verdoofd bent, maar daarna kan het tussen de 3 en 24 uur duren voordat het middel is uitgewerkt.