Anesthesie en operatie

Twee anesthesisten op OK

De afdeling Anesthesie en operatie houdt zich bezig met verdoving bij operaties en ingrepen. De anesthesisten (ook anesthesiologen genoemd) passen allerlei vormen van anesthesie toe, niet alleen bij operaties, maar ook bij onderzoeken, bevallingen en chronische pijn. Behalve op de operatiekamer zijn anesthesiologen ook werkzaam op de Intensive care en bij de Spoedeisende hulp.

Op deze pagina

Afspraak en contact

Poli pre-operatief

Belt u met de polikliniek, dan krijgt u eerst het Klantcontactcentrum aan de lijn.

Poli pre-operatief

Locatie 30, begane grond

Over de afdeling

Op de polikliniek Preoperatief onderzoek en pijnbestrijding voeren een apothekersassistent, verpleegkundigen en doktersassistenten een deel van de werkzaamheden uit. De anesthesiologen worden daarbij ondersteund door speciaal opgeleide 'physician assistants'.

Preoperatieve poli

Als u in aanmerking komt voor een operatie of een onderzoek waarbij u anesthesie krijgt, is het noodzakelijk dat u gescreend wordt door een anesthesioloog. In voorbereiding op de anesthesie vult u een digitale gezondheidsvragenlijst in die u via de mail krijgt toegezonden (E+POS). Daarna heeft u telefonisch of op de poli een gesprek met de anesthesioloog over uw medicijngebruik en gezondheidstoestand.

Vormen van anesthesie

Er zijn drie vormen van anesthesie om ervoor te zorgen dat u tijdens de ingreep geen pijn voelt. Sommige ingrepen kunnen alleen uitgevoerd worden met een bepaalde anesthesie. Bij andere ingrepen kan zowel een algehele anesthesie als plaatselijke anesthesie worden toegepast.

Algeheel

Voordat u onder narcose gaat, wordt u eerst aangesloten op de bewakingsapparatuur. Zo kunnen wij makkelijk de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed controleren. Daarna wordt het infuus ingebracht in uw arm of hand en valt u binnen een halve minuut in slaap. De anesthesist bewaakt en bestuurt tijdens de operatie de functies van uw lichaam en blijft voortdurend bij u. De ademhaling en de bloedsomloop kunnen worden bijgestuurd en u krijgt medicijnen om te zorgen dat de verdoving niet uitwerkt.

Plaatselijk: ruggenprik

Nadat u bent aangesloten op een infuus en bewakingsapparatuur zodat wij uw bloeddruk in de gaten kunnen houden, krijgt u een prik in uw rug. Deze ruggenprik doet evenveel pijn als een gewone injectie. Als de verdoving begint te werken worden uw benen warm en beginnen ze te tintelen. Daarna worden ze net als de rest van uw onderlichaam gevoelloos. Tijdens de operatie blijft u bij bewustzijn, maar u ziet niets. Alles wordt afgedekt met doeken. Als u liever slaapt, kan dat ook. Het kan twee tot zes uur duren voor de verdoving is uitgewerkt. Soms kunt u daardoor pijn krijgen; dan kunt u aan de  verpleegkundige een pijnstiller vragen.

Plaatselijk: verdoving van uw arm of been

Als u geopereerd moet worden aan uw arm of been verdoven wij deze meestal plaatselijk. De zenuwen worden met een prik verdoofd en als u medicijnen nodig heeft, krijgt u die door een infuus aan uw arm. Het duurt ongeveer een half uur voor u verdoofd bent, maar daarna kan het tussen de 3 en 24 uur duren voordat het middel is uitgewerkt.

 

Een leeg OK-bed
Een OK lamp

Onze specialisten

Wachttijden

Deze wachttijden zijn afhankelijk van uw persoonlijke en medische situatie en kunnen daarom in de praktijk afwijken.

Afdeling Enkhuizen Hoorn Purmerend Volendam
Anesthesie en operatie
Polikliniek
Regulier - 50 dagen - 50 dagen