Borstkanker

Wanneer u een verandering in uw borst opmerkt, wilt u zo snel mogelijk duidelijkheid over wat dit kan zijn. Zowel in Hoorn als in Purmerend is er een mammapolikliniek waar u door deskundigen wordt opgevangen. Onze specialisten zorgen dat u zo snel mogelijk uitsluitsel heeft en een optimale behandeling krijgt als dat nodig is. Gelukkig weten we uit ervaring dat niet elke afwijking kwaadaardig hoeft te zijn.

Snel naar

borst

Verwijzing

U wordt door uw huisarts naar de afdeling Radiologie verwezen, omdat u een verandering aan uw borst heeft gemerkt die verder onderzocht moet worden of omdat er een afwijking op een borstfoto is gezien tijdens het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Deze afwijking kan duiden:

  1. Een goedaardige afwijking
  2. Voorstadium van borstkanker
  3. Borstkanker

Onderzoek en diagnose

Om verder te onderzoeken wat de afwijking is die bij u geconstateerd is, moeten er 1 of meerdere onderzoeken uitgevoerd worden:

Na afloop van deze onderzoeken wordt u opgevangen door een verpleegkundig specialist mammacare of de mammacare verpleegkundige.

Waar moet u aan denken bij uw afspraak?

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich met uw verzekerings- en legitimatiebewijs bij de inschrijfbalie of op de afdeling Radiologie. Neemt u de verwijsbrief van de huisarts mee indien deze niet digitaal is verstuurd? Op de dag van het onderzoek mag u geen bodylotion en/of deodorant gebruiken en de oksels niet ontharen.

Wanneer krijgt u de uitslag?

Het beste behandelplan wordt met u besproken op basis van de volledige weefseldiagnose. Een volledige weefseldiagnose duurt 1 tot 2 werkdagen. De borstchirurgen van het Dijklander Borstkankercentrum hebben hiervoor gekozen omdat dit het vaakst leidt tot het opstellen van een goed en snel behandelplan.

Na 2 dagen heeft u een gecombineerde afspraak bij chirurg en verpleegkundig specialist of Mammacare verpleegkundige voor de uitslagen van de foto's en het weefselonderzoek op de mammapoli. Dat staat ook allemaal in het pathologieverslag. Lees meer over wat er in het pathologieverslag staat en wat dit betekent.

Afhankelijk van de uitslag wordt de eventuele behandeling besproken en bent u een gelijkwaardige gesprekspartner. U wordt hierbij uitvoerig geïnformeerd en begeleid zodat er in gezamenlijkheid een behandelplan kan worden gemaakt.

We raden aan om uw partner, een vriend(in) of een familielid mee te nemen. Twee horen meer dan één. Gelukkig weten we uit ervaring dat niet elke afwijking kwaadaardig hoeft te zijn.

Oncotype DX test

In enkele gevallen is er twijfel over de toegevoegde waarde van chemotherapie. Om dan te komen tot het beste persoonlijke behandeladvies kan het inzetten van de Oncotype DX een hulpmiddel zijn. De Oncotype DX kan in specifieke situaties aanvullende informatie verschaffen over de kans dat de borstkanker terugkeert. In het Dijklander Ziekenhuis vragen wij de Oncotype DX aan als er bij uw medisch specialist twijfel bestaat over het nut van chemotherapie. Zo kunnen we samen tot de juiste keuze komen.

Behandeling

Vóór de start van de behandeling wordt het voorstel besproken in een multidisciplinair overleg (MDO) door een team van specialisten van het borstcentrum. Er vindt overleg plaats met de Amsterdam UMC. Zodra definitief is vastgesteld welke behandeling en eventuele voorbehandeling nodig is, wordt deze gepland.

Borstkankerbehandelingen die het Dijklander Ziekenhuis biedt:

Borstkanker en erfelijkheid

Nog niet alle erfelijke oorzaken van borstkanker zijn bekend. Als er geen aanleg wordt gevonden bij erfelijkheidsonderzoek maar toch veel vrouwen in de familie borstkanker hebben gekregen, wordt gesproken van familiaire borstkanker.

Aanwijzingen voor erfelijkheid

Mogelijke aanwijzingen voor erfelijkheid zijn:

  • Borstkanker voor het 40ste jaar of eierstokkanker voor het 50ste jaar.
  • Borst- en eierstokkanker bij drie of meer eerste- of tweedegraads familieleden in verschillende generaties.
  • In beide borsten borstkanker voor het 50ste jaar
  • Een man met borstkanker

Tijdens uw gesprek met de chirurg/ casemanager wordt uw familiegeschiedenis in kaart gebracht. Indien nodig zult u worden verwezen naar een klinisch geneticus. Op basis van de familiegeschiedenis kan een risico-inschatting gemaakt worden en eventueel DNA-onderzoek gedaan worden.