Soorten bevallingen

Bevallen

In Nederland kun je kiezen waar je bevalt. Het is vooral belangrijk dat jij je prettig en veilig voelt op de plek waar je bevalt. Wat past bij jou en je partner? Bespreek met je verloskundige wat je wil. Samen zet je alle voor- en nadelen op een rijtje.

 

 

Thuis bevallen

Als je thuis bevalt, dan noem je dat een thuisbevalling. Je eigen verloskundige is bij de bevalling en houdt jou en de baby natuurlijk goed in de gaten. Een thuisbevalling is veilig en je eigen verloskundige is geschoold om jou en de baby te begeleiden. Als de verloskundige een indicatie heeft dat het niet veilig is, stuurt ze je meteen door naar het ziekenhuis. Je hebt dan een medische indicatie.

In het ziekenhuis bevallen: een poliklinische bevalling

Ook als je geen medische indicatie hebt, kun je in het ziekenhuis bevallen. Je eigen verloskundige is dan bij de bevalling. Je noemt dat een poliklinische bevalling.

Als je tijdens je zwangerschap of bevalling een medische indicatie krijgt, dan beval je in het ziekenhuis. Jij en/of je baby hebben zorg nodig. Dan is er een klinisch verloskundige bij je bevalling, en gespecialiseerde verpleegkundigen. De gynaecoloog is altijd eindverantwoordelijk.

Bevallen in een kraamsuite

De bevalling is een bijzonder moment in je leven. Je wilt je baby een zo goed mogelijke start geven. Daarom doen we er alles aan jullie daarbij te helpen. Zo is je partner dag en nacht welkom in de suite. Niemand hoeft iets te missen van die eerste bijzondere uren en dagen. Als je bevalt in een kraamsuite  van het Dijklander, dan beval je in een luxe suite met een eigen badkamer. Na de bevalling blijven jullie in de kraamsuite. We proberen je zo goed mogelijk thuis te laten voelen. Je partner kan dus ook gewoon blijven slapen. We doen er alles aan je verblijf zo gemakkelijk mogelijk te laten zijn.

Maaltijden
Je krijgt alle luxe maaltijden op de suite geserveerd en ook je partner of naaste krijgt alle maaltijden aangeboden. Ook tussendoor komt er regelmatig een service-medewerker langs om jullie van drinken te voorzien.

Bezoek en contactpersonen
Bezoek is welkom op de suite. Dat gaat altijd alleen met jouw toestemming. Jij en je partner zijn de contactpersonen voor het bezoek. Jullie beslissen wie mag komen We vragen je het bezoek te informeren over een paar basisregels. Hygiëne regels bijvoorbeeld, of op de couveuse afdeling mogen geen bloemen staan. Jammer genoeg mogen kinderen onder de 12 jaar niet op bezoek komen, behalve broertjes en zusjes.

Bevallen in bad

Een bevalling in bad kan prettig zijn om pijn en weeën op te vangen. Warm water kan voor geleidelijke ontsluiting zorgen. In het Dijklander Ziekenhuis zijn twee luxe bevalbaden aanwezig. Niet alleen jij, maar ook je baby kan er baat hebben. De overgang vanuit het vruchtwater en de baarmoeder naar het water verloopt vaak heel natuurlijk en rustig. Wil je er meer over weten? Bespreek dit dan met je verloskundige.

Bij een bevalling met een medische indicatie - als je onder behandeling bent van een gynaecoloog - kan de ontsluiting als je dat wenst ook plaatsvinden in bad. Jij en de baby worden in de gaten gehouden via voortdurende registratie. De registratie van de weeën gebeurt dan met een snoerloos hartfilmpjesapparaat. De uitdrijving, de geboorte zelf, kan met een medische indicatie helaas niet plaatsvinden in bad. Bespreek je wensen met jouw verloskundige/ gynaecoloog.

Bevallen via een keizersnede

Bevallen met een keizersnede is bevallen via een operatie. In de buik van de moeder wordt een snede gemaakt waardoor de baby geboren wordt. Zo’n operatie wordt alleen gedaan als het medisch noodzakelijk is.

Het herstel bij een keizersnede is langer; je ondergaat immers een operatie. Daarom loopt het allemaal net iets anders dan bij een ‘gewone’ bevalling. Zo wordt de baby als het net geboren is, meteen door een kinderarts gecontroleerd. De moeder gaat na de keizersnede meteen naar de uitslaapkamer. Het gezin wordt zo snel als mogelijk herenigd in de kraamsuite.

Gepland of ongepland

In veel gevallen weten we al van te voren dat een baby met een keizersnede geboren wordt. Bijvoorbeeld als we op de echo gezien hebben dat de baby te groot is om door het geboortekanaal geboren te worden. We noemen dat een geplande keizersnede. Bij een geplande keizersnede gaan we uit van een ‘gentle sectio’, dat betekent dat de ouders en de baby de hele tijd bij elkaar blijven.

Bij een ongeplande keizersnede wordt pas tijdens de bevalling besloten om een keizersnede te doen. Bijvoorbeeld als de baby niet snel genoeg geboren wordt, of als er onverwachte moeilijkheden (complicaties) zijn die voor de moeder of baby gevaarlijk zijn. In de voorlichtingsvideo zie je hoe een (geplande) keizersnede gaat.

Onderstaande voorlichtingsvideo gaat in op de gentle sectio (keizersnede): 

External video URL