Kwaliteit

Vinkje

Het state-of-the-art IVF laboratorium is ontworpen volgens de richtlijnen van de European Tissue and Cell Directives (EUTCD), de vereniging van klinische embryologen (KLEM), European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) en de Cairo consensus voor luchtkwaliteit en omgeving in het IVF laboratorium. Ons laboratorium is voorzien van de meeste geavanceerde apparatuur in het vakgebied, waaronder het RI Witness systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat elke stap van de vruchtbaarheidscyclus binnen het laboratorium met de juiste zorg en veiligheid is omgeven, waardoor kansen op fouten tot een minimum zijn beperkt en de traceerbaarheid van de monsters gewaarborgd blijft.

 

Het Centrum voor kinderwens heeft een eigen state-of-the-art IVF-laboratorium. Hier wordt gebruik gemaakt van een elektronisch ‘witness’ systeem (RI Witness). Het Dijklander Ziekenhuis is de enige fertiliteitskliniek in Nederland die dit systeem integreert in de workflow van alle labprocessen. De leverancier (Cooper Surgical) noemt ons om die reden als Nederlands referentie centrum.

External video URL

 

Wat is het RI Witness systeem?

Het RI Witness systeem biedt een geautomatiseerde manier om de traceerbaarheid van het patiëntmateriaal (gameten en embryo’s) en producten (kweekmedium, katheters, pipetten, etc) te waarborgen. Deze innovatieve technologie is van belang om drie redenen: 

1. Het voorkomt verwisseling van patiëntenmateriaal.
Alle buizen en kweekschaaltjes zijn voorzien van een RIF-tag. Deze worden automatisch herkent door de werkplek waar de handelingen worden uitgevoerd. De lab-medewerker krijgt direct een waarschuwing als materiaal niet bij elkaar hoort. Immers, als het van twee verschillende patiënten is, komen de RIF-tags niet overeen.

2.  Het waarborgt de traceerbaarheid van alle gebruikte monsters en producten.
Het traject van patiëntmateriaal en de lab-producten die worden gebruikt in het laboratorium, worden door het RI Witness systeem bijgehouden. Zo kan altijd de juiste link worden gelegd tussen het materiaal en de uitslag van behandelingen. Dit is belangrijk voor het monitoren en waarborgen van de kwaliteit van patiëntenzorg.

3.  Het houdt de handelingen die de lab-medewerkers hebben uitgevoerd bij.
Dit is belangrijk voor de evaluatie van alle lab medewerkers. Zo werken we aan onze vakbekwaamheid.

Onze ervaren labmedewerkers hebben jarenlange ervaring in internationaal gerenommeerde IVF-klinieken waardoor de kwaliteit van de laboratoriumhandelingen bijzonder hoog is.

Lidmaatschappen

  • Onze gynaecologen zijn lid van de NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie)
  • Onze embryologen zijn lid van de KLEM (Vereniging van Klinisch Embryologen)
  • De artsen Voorplantingsgeneeskunde zijn lid van de VVF (Vereniging van Fertiliteitartsen)
  • Onze gynaecologen en fertiliteitsartsen zijn lid van ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology)
  • Codes en richtlijnen van deze beroepsverenigingen worden door ons gevolgd
  • Wij werken volgens de ISO 9001 certificering.