Dagcentrum en Kort verblijf

servicemedewerkster

In het Dijklander Ziekenhuis hebben we de afdelingen Dagcentrum en Kort verblijf. In het Dagcentrum worden kleine operaties uitgevoerd waarna een patiënt dezelfde dag weer naar huis kan. De afdeling Kort verblijf is er speciaal voor patiënten die een relatief kleine ingreep hebben ondergaan of die vanwege een acute zorgvraag een korte periode in het ziekenhuis moeten verblijven.

Op deze pagina

Afspraak en contact

Route Dagcentrum

tweede verdieping, lift E

Bereikbaar van 8.00 uur - 16.45 uur
Belt u met de polikliniek, dan krijgt u eerst het Klantcontactcentrum aan de lijn.


 

Route Dagcentrum

Locatie 75b, eerste verdieping
Bereikbaar van 8.00 uur - 17.00 uur

Route Kort Verblijf

Locatie 53, tweede verdieping
24 uur per dag bereikbaar.

Over de afdeling

Dagcentrum

​De afdeling Dagcentrum is een gewone verpleegafdeling, met het verschil dat u op deze afdeling niet overnacht. In het Dagcentrum liggen diverse patiënten voor verschillende ingrepen. Denk aan arthroscopie van de knie, liesbreukoperaties en keelamandeloperaties. Maar ook patiënten die voor een punctie komen of diverse infuusbehandelingen. Patiënten die voor een infuusbehandeling komen, krijgen die in een relaxstoel.

Voor sommige operatieve ingrepen hoeft u maar een paar uur opgenomen te worden. Als u goed herstelt na uw ingreep, gaat u in principe in de loop van de dag weer naar huis.

Mocht blijken dat u langer medische en verpleegkundige hulp nodig heeft, dan wordt u overgeplaatst naar een andere verpleegafdeling. In Purmerend is dat de afdeling Kort Verblijf. In Hoorn gaat u naar een reguliere verpleegafdeling. U kunt dan meestal in de loop van de avond of de volgende dag weer naar huis toe.

Kort verblijf

De afdeling Kort verblijf is er speciaal voor patiënten met een laagcomplexe zorgvraag die een relatief kleine ingreep hebben ondergaan of die vanwege een acute zorgvraag in het ziekenhuis moeten verblijven. Kort verblijf is ook een doorstroomafdeling voor patiënten van het dagcentrum in Purmerend. Bij ons op de afdeling liggen patiënten van de volgende specialismen: Chirurgie, Gynaecologie, Keel-, Neus en Oorheelkunde, Orthopedie, Pijnbestrijding en Urologie. De afdeling Kort verblijf vindt u op de locatie Purmerend..


Uw opname

U meldt zich ’s morgens samen met uw contactpersoon (bijvoorbeeld uw partner of een familielid) op het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling of bij de gastvrouwen en -heren in de centrale hal.

Opnamegesprek

U wordt ontvangen door een verpleegkundige. De verpleegkundige vertelt u (en uw contactpersoon) wat u deze dag te wachten staat. Het is de bedoeling dat uw contactpersoon na dit opnamegesprek weer vertrekt.

Voorbereidingen

Afhankelijk van de behandeling vinden er voorbereidingen plaats.

Na de behandeling

Na de ingreep komt u eerst terecht op de uitslaapkamer (ook als u bijvoorbeeld een ruggenprik heeft gehad). Daar verblijft u, afhankelijk van de ingreep, gemiddeld een half uur tot een uur. Hierna komt u terug op de afdeling waarna de verpleegkundige uw hartslag en bloeddruk meet, de pijn registreert en de wond controleert. Daarna kunt uzelf of de verpleegkundige de contactpersoon informeren. Als u goed wakker bent krijgt u iets te drinken en een broodmaaltijd aangeboden van de servicemedewerker. Daarna kunt u zich weer aankleden. Als u geürineerd heeft bent u klaar voor ontslag. Het kan voorkomen dat de arts u nog wilt spreken en dat u daar op moet wachten.

Bezoekregels

Dagcentrum
Op het Dagcentrum kunt u geen bezoek ontvangen van uw familie of bekenden. Dit in verband met het kortdurende verblijf. Uitzonderingen altijd in overleg met de verpleegkundige.

Kort verblijf
Op Kort verblijf zijn de bezoektijden op werkdagen van 15.30 - 16.30 uur en van 19.00 - 20.30 uur (in het weekend ook van 11.00 - 12.00 uur, maximaal 2 bezoekers.

Ontslag

Voor u naar huis gaat, krijgt u van de verpleegkundige ontslagpapieren, een nazorgfolder met instructies en leefregels voor thuis en een afspraak voor controle op de polikliniek.

Vervoer

Zodra uw gezondheidstoestand het toelaat, belt u in overleg met de verpleegkundige zelf uw contactpersoon om te regelen dat u opgehaald wordt. Als dat niet mogelijk is, kan de verpleegkundige dit voor u doen. Wij raden het af om alleen naar huis te gaan, deel te nemen aan het verkeer of de nacht alleen door te brengen.  

Belronde

U wordt de eerste werkdag na uw opname gebeld door een verpleegkundige van de afdeling. Hij/zij vraagt hoe het met u gaat en u kunt vragen stellen.

opnamegesprek
zaal
transfusie

Ervaringen van patiënten

"Heel erg vriendelijk en behulpzaam personeel"

"Goede verzorging"

"Zeer aardige mensen, stelden je gerust en legden alles goed uit"

"Alle overdrachtsmomenten verliepen uitstekend en alle medewerkers gaven duidelijke informatie"