Dermatologie

Huid met moedervlekken

De afdeling Dermatologie van het Dijklander Ziekenhuis onderzoekt en behandelt patiënten met allerlei soorten huidziekten, zoals eczeem, psoriasis en huidkanker. Ook behandelen wij allergieën, spataderen en geslachtsziekten.
Ons team onderzoekt welke behandeling het beste bij u past en helpt u bij het voorkomen van huidproblemen. Behandelen gebeurt voornamelijk op de polikliniek.

Op deze pagina

Afspraak en contact

Polikliniek

30, begane grond
ma t/m vrij: 08:30 - 16.45 uur
Belt u met de polikliniek, dan krijgt u eerst het Klantcontactcentrum aan de lijn.

Polikliniek

Locatie 8, begane grond
ma t/m vrij: 08:30-16:45 uur

Polikliniek

Noord, eerste verdieping

Over de afdeling

Het specialisme Dermatologie biedt een compleet pakket aan onderzoek en behandelingen. Bij Dermatologie maken we gebruik van de nieuwste behandelmethoden en -technieken. We zijn vooruitstrevend op veel gebieden binnen ons specialisme. Hierbij kunt u denken aan de behandeling van diverse vormen van huidkanker (onder andere met Mohs’ micrografische chirurgie)  spataders, eczeem en psoriasis. Andere behandelingsmogelijkheden zijn: zalven, medicijnen, stikstof, operatief verwijderen van huidafwijkingen, wegbranden (coaguleren) van huidafwijkingen, wegspuiten, zwachtelen, lichttherapie bij psoriasis of eczeem en laserbehandeling.

Speciale spreekuren

Algemene spreekuren
Op een algemeen spreekuur worden patiënten met diverse soorten aandoeningen gezien. Er is 10 minuten voor u gereserveerd. Daardoor is het alleen mogelijk naar de aandoening te kijken waarvoor u bent doorverwezen. Op een eerste afspraak vindt nog geen behandeling plaats. Na de intake volgt een behandelplan.

Verrichtingen spreekuur
Afhankelijk van de grootte en het aantal plekken die verwijderd moeten worden wordt 20-60 minuten voor u gereserveerd. Onder lokale verdoving worden de plekken weggehaald. Het is verstandig iemand mee te nemen om u na de behandeling te begeleiden.

Mohs-chirurgie
Speciaal voor huidkanker in het gezicht biedt het Dijklander Ziekenhuis Mohs-chirurgie. Dit is een speciale operatietechniek om heel precies huidkanker (in het gezicht) te verwijderen. Meestal gaat het daarbij om basaalcelcarcinoom of het plaveiselcelcarcinoom. 

Meer over Mohs-chirurgie 

Photo Dynamische Therapie (PDT)
Photodynamische therapie wordt toegepast bij morbus Bowen, oppervlakkige basaalcelcarcinomen en soms bij aktinische keratosen. Afhankelijk van de aandoening vindt de behandeling één of twee keer (met tussentijd van een week) plaats. De behandeling neemt een groot deel van de dag in beslag en wordt uitgevoerd door de assistente.

Spataderspreekuur 
Er wordt voor u 25 minuten ingepland waarin u door de dermatoloog of vaatlaborante wordt onderzocht, een duplexonderzoek (echo-onderzoek van de bloedvaten) wordt uitgevoerd en een behandelplan met u wordt doorgenomen. Zowel op locatie Hoorn als locatie Purmerend wordt flebologische zorg verleend door de afdeling Dermatologie.

Lichttherapie
Lichttherapie wordt gegeven bij aandoeningen als psoriasis en eczeem, als behandeling met zalven onvoldoende effect heeft. Een lichtkuur duurt gemiddeld 12 weken waarbij u twee keer per week naar het ziekenhuis komt voor een behandeling, die wordt uitgevoerd door een assistente. De behandelduur per keer is kort; variërend van een tiental seconden tot maximaal 15 minuten.

Allergologie
Wanneer bij u wordt gedacht aan een allergische oorzaak van uw huidklachten, kan de dermatoloog onderzoek aanvragen om te testen op allergieën. Dit kan zijn in de vorm van plakproeven. In de week van het onderzoek komt u 3 keer op de poli.
Ook kan allergologisch onderzoek door middel van priktests in de onderarm worden gedaan.

Wond Expertise Centrum  
Het Wond Expertise Centrum (WEC) is een initiatief van de afdeling Chirurgie en Dermatologie en is bedoeld voor patiënten met ​acute en complexe wonden, zoals een 'open been'. Huisartsen en andere verwijzers kunnen patiënten met zulke wonden verwijzen naar het WEC. Lees hier meer over diagnostiek en behandeling in het centrum.

Verpleegkundig consulenten
De dermatoloog kan u doorverwijzen naar het spreekuur van de verpleegkundig consulent. De consulent doet controle afspraken, geeft extra uitleg, instructie en opvolging van een behandeling.

Botoxspreekuur
Botox wordt door de assistente geïnjecteerd in de oksel(s) bij overmatig zweten. Voor de behandeling wordt twintig minuten gereserveerd.

Diep Veneuse Trombose (DVT, locatie Hoorn)
U krijgt een afspraak op dit spreekuur wanneer u trombose heeft gehad of veel vocht in de benen heeft. Er wordt 30 minuten voor u ingepland. U wordt gezien door een doktersassistent in combinatie met Firma Livit voor het aanmeten van op maat gemaakte kousen.

Spreekuren in Enkhuizen en Volendam
Wekelijks is er algemeen spreekuur in Enkhuizen en Volendam. Op deze locaties worden niet alle behandelingen uitgevoerd.

Partners

MediDerma
Wij hebben een samenwerking met de huidtherapeuten van MediDerma in Purmerend. Hierdoor kunnen wij u meer service bieden en u sneller helpen.

 

Een hand op de huid
Injecteren dermatologie

Patiëntenvoorlichting

Wachttijden

Deze wachttijden zijn afhankelijk van uw persoonlijke en medische situatie en kunnen daarom in de praktijk afwijken.

Afdeling Enkhuizen Hoorn Purmerend Volendam
Dermatologie
Polikliniek
Regulier 26 dagen 23 dagen 38 dagen 42 dagen