Geriatrie (ouderengeneeskunde)

Een geriatrische patiënte

Als u ouder wordt kunt u te maken krijgen met problemen met uw gezondheid. Dat is waar Geriatrie zich mee bezig houdt: ziekten en problemen die ontstaan doordat u ouder wordt. Ook legt de geriatrie zich toe op ouderen met meerdere aandoeningen tegelijkertijd. We kijken naar de samenhang tussen problemen of klachten​ op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied. Vaak zijn er namelijk meer klachten en is het belangrijk te kijken hoe alles samenhangt. De nadruk ligt op herstel en behoud van de zelfredzaamheid van de oudere patiënt.

Contact opnemen

0229 - 257 429 (Polikliniek)
Bereikbaar ma t/m vr van 8.00 - 16.30 uur
Belt u met de polikliniek, dan krijgt u eerst het Klantcontactcentrum aan de lijn.
Route
28, begane grond

 

0299 - 457 738 (Polikliniek)
Bereikbaar ma t/m vr van 8.00 - 16.30 uur
Route
locatie 7, begane grond

Op deze pagina

Over de afdeling

Veel voorkomende problemen van patiënten die een klinisch geriater bezoeken zijn:

  • Geheugenproblematiek
  • Mobiliteitsproblemen en vallen
  • Onverklaarde achteruitgang in het dagelijks functioneren
  • Polyfarmacie, ofwel het gebruiken van veel medicijnen tegelijkertijd
  • Somberheid, eenzaamheid en levensfase problematiek
  • Delier, ofwel acute verwardheid
  • Osteoporose (botontkalking)

Polikliniek Geriatrie

Voor een bezoek aan de poli Geriatrie heeft u een verwijzing nodig van de huisarts of andere specialist. Als u een afspraak heeft op de poli Geriatrie, duurt die ten minste 1 ½ uur. U heeft dan een afspraak  met de geriater en de geriatrieverpleegkundige. De geriater bespreekt met u:

  • uw ziektegeschiedenis;
  • de huidige klachten;
  • het gebruik van medicijnen;
  • verricht een lichamelijk onderzoek.

Soms is verder onderzoek nodig, bijvoorbeeld door de psycholoog of neuroloog. Of er moeten extra röntgenfoto’s worden gemaakt.

Verpleegafdeling Geriatrie

Als een ziekenhuisopname nodig is, wordt u opgenomen op locatie Hoorn. Als u voor een ander specialisme bent opgenomen, kan de geriater in consult gevraagd worden. Op de verpleegafdeling van Geriatrie ligt u op een vierpersoons- of eenpersoonskamer. Er worden ook patiënten opgenomen voor de specialismen Orthopedie en Oogheelkunde. De bedden voor het specialisme Geriatrie liggen op de vijfde etage aan het uiteinde van de afdeling in de nieuwbouw die in mei 2015 geopend is.

Activiteitenbegeleiding speelt een belangrijke rol op de afdeling en is er in de vorm van een huiskamerproject. Dit houdt in dat patiënten zoveel mogelijk uit bed zijn en een vaste structuur hebben, zodat ze actief blijven. Op die manier kan beter bekeken worden welke behandeling het beste bij de situatie van de patiënt past.

Semi Acute Unit Geriatrie (SAUG) sinds november 2023

De SAUG is een speciale afdeling voor ouderen met acute problemen zonder levensgevaar. Een semi-acuut probleem is een probleem dat urgent is, maar wel planbaar. Binnen een dag krijgt de patiënt de onderzoeken die nodig zijn en aan het eind van de dag is er een compleet behandelplan. De bedoeling is dat mensen dezelfde dag terug naar huis gaan; soms met uitbreiding van zorg en een enkele keer wordt iemand opgenomen in het ziekenhuis of elders. De SAUG is in Purmerend, maar behandelt patiënten uit beide regio’s: West-Friesland en Waterland. 

Handen van een oudere op een wandelstok
Een wachtende in een wachtruimte

Wachttijden

Deze wachttijden zijn afhankelijk van uw persoonlijke en medische situatie en kunnen daarom in de praktijk afwijken.

Wachttijden voor een behandeling vindt u niet op deze pagina. Op Zorgkaart Nederland vindt u ook een overzicht van alle wachttijden, waaronder ook de wachttijd tot uw behandeling. Dit is het aantal dagen tussen het moment dat u van uw behandelende specialist de indicatie krijgt voor een medische behandeling, tot het moment van opname of operatie.

Afdeling Enkhuizen Hoorn Purmerend Volendam
Geriatrie (ouderengeneeskunde)
Polikliniek
Regulier - 2 dagen 2 dagen -