Over de afdeling
Onze afdeling heeft 17 bedden, verdeeld over eenpersoons- en vierpersoonskamers. U wordt voornamelijk verzorgd door onze oncologie- en hematologieverpleegkundigen. Daarnaast ziet u dagelijks een arts in opleiding (AIOS), die samen met de oncoloog of hematoloog uw behandeling bespreekt.
Tijdens uw opname kan het voorkomen dat u niet dezelfde arts ziet als op de polikliniek. We werken echter nauw samen, zodat uw vaste arts altijd op de hoogte is van uw situatie. Op onze afdeling voeren we onderzoeken uit, geven we behandelingen zoals chemo- en immunotherapie, en bieden we zorg bij complicaties of in de palliatieve fase.
Handige tips
Komt u voor de eerste keer naar onze afdeling? Neem dan uw eigen medicatie en een medicatieoverzicht mee. De bezoektijden voor de verpleegafdeling vindt u hier.
Onderzoek en diagnose
Om verder te onderzoeken wat de afwijking is die bij u geconstateerd is, worden er 1 of meer van onderstaande onderzoeken bij u uitgevoerd:
- Bloedonderzoek
- Beenmergpunctie
- Lymfeklier onderzoek
- Beeldvormend onderzoek (Echografie, CTscan, MRI, PETscan)
Bij de diagnose wordt voor sommige aandoeningen ook het stadium waarin de ziekte zich bevindt bepaald. Hierbij wordt gekeken of en in welke mate de ziekte zich heeft verspreid door het lichaam. Het stadium waarin de ziekte zich bevindt, bepaalt wat de meest geschikte behandeling is en geeft inzicht in de vooruitzichten, of helpt bij het evalueren van het resultaat van een reeds ingezette behandeling.
Uw behandeling
Vóór de start van de behandeling wordt het voorstel voor uw behandeling besproken in een multidisciplinair overleg (MDO) door een team van specialisten van het Dijklander Ziekenhuis. Er vindt overleg plaats met de Amsterdam UMC (locatie VUmc). Zodra definitief is vastgesteld welke behandeling en eventuele voorbehandeling nodig is, wordt deze gepland.
Hematologische behandelingen die het Dijklander Ziekenhuis biedt:
- Chemotherapie
- Immunotherapie
- Doelgerichte therapie
- Radiotherapie
- Ondersteunende behandelingen zoals Bloedtransfusies
Uw mening telt
Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties over uw verblijf? Laat het ons weten! U kunt dit direct met ons bespreken of uw mening delen via de tevredenheidsenquête die u per mail ontvangt.
Wilt uw bezoek 's avonds mee-eten?
Samen eten is gezelliger. U kunt dit dan voor 10.00 uur (dezelfde dag) doorgeven aan de servicemedewerker of verpleegkundige. Per patiënt kan één bezoeker mee-eten. Voor de maaltijd vragen we een kleine vergoeding en wordt geserveerd tussen 17.00 en 17.30 uur. Betalen kan bij de receptie, waar u een maaltijdbon ontvangt. Deze levert u in als de servicemedewerker langskomt met het eten.
Palliatieve zorg
Als u niet meer beter kunt worden, verandert uw behandeling en zorg. Die richt zich dan niet meer op genezen, maar op verbetering en het behoud van kwaliteit van leven. Dat heet palliatieve zorg. Hoe dit wordt ingevuld is afhankelijk van uw wensen. Een zorgverlener van het Team Ondersteuning en Palliatieve Zorg (TOPZ) van het Dijklander Ziekenhuis kan in gesprek met u bekijken wat voor u, en uw naasten, belangrijk is. Lees hier meer over Palliatieve zorg in het Dijklander Ziekenhuis.