Over de afdeling
Een eerste afspraak duurt vaak een half uur. Een afspraak kan langer duren als u ook gezien wordt door een coassistent, HAIO of arts-assistent. U hoeft voor uw eerste afspraak geen voorbereidingen te treffen. U hoeft bijvoorbeeld niet nuchter te zijn. Soms wordt er meteen na de afspraak nog een onderzoek verricht. Er wordt bijvoorbeeld bloed geprikt of een röntgenfoto gemaakt.
Een vervolgafspraak en verdere onderzoeken
Direct na uw gesprek met de arts maakt de polikliniekassistente met u afspraken voor eventuele aanvullende onderzoeken of behandeling. Zij geeft u zo nodig nog verdere uitleg over de onderzoeken. Over veel onderzoeken hebben we een informatiefolder. Als u nog terug moet komen bij de internist, krijgt u een nieuwe afspraak mee. Voor een vervolgafspraak staat over het algemeen tien minuten. Voor bloedonderzoek hoeft u meestal niet nuchter te zijn; anders krijgt u dat te horen.
Na uw bezoek aan de arts krijgt u alle formulieren, afspraken voor onderzoeken en extra uitleg van onze assistente bij de balie. Daar krijgt u ook een nieuwe afspraak bij uw arts.
Telefonische afspraak
Soms spreekt uw arts met u af dat hij u zal bellen om bijvoorbeeld uitslagen door te geven. Bij belafspraken lukt het vaak niet om precies op de afgesproken tijd te bellen. Geef bij voorkeur uw mobiele nummer door aan de balie, zodat u bereikbaar bent.
Een afspraak verzetten
Als u niet op uw afspraak kunt komen, wilt u dan zo snel mogelijk contact met ons opnemen om een nieuwe afspraak te maken? Op de vrijgekomen tijd kan dan een andere patiënt worden gezien. Zo kunnen we de wachttijden zo kort mogelijk houden.
Helaas zijn er soms onvoorziene wijzigingen in ons programma en zijn we genoodzaakt uw afspraak te verzetten. U krijgt dan een brief met een nieuwe afspraak of u wordt gebeld. Als deze afspraak u niet goed uitkomt, kunt u via de polikliniek een andere afspraak maken.
Specialisaties
De medisch specialisten van dit specialisme zijn internisten. Op onze polikliniek werken internisten die gespecialiseerd zijn in verschillende delen van de interne geneeskunde: endocrinologie (diabetes en hormoonziekten), hematologie (bloedziekten), oncologie (kanker), nefrologie (nierziekten), vasculaire geneeskunde (vaatziekten), infectieziekten en immunologie (afweerproblemen). Daarnaast werken er gespecialiseerde verpleegkundigen, bijvoorbeeld op het gebied van diabetes en osteoporose.
Coassistenten en arts-assistenten
Arts-assistenten zijn artsen die de studie geneeskunde succesvol hebben afgerond. Ze zijn in opleiding om medisch specialist te worden. Ze worden intensief door de internisten begeleid en voeren onder hun supervisie diverse taken uit zoals:
- zelfstandig spreekuren houden
- visite lopen op de klinische verpleegafdeling
Coassistenten zijn studenten geneeskunde in de laatste fase van de opleiding tot arts. Zij ondersteunen de internisten en arts-assistenten in werkzaamheden op de polikliniek en klinische verpleegafdeling. Veel patiënten die voor het eerst onze polikliniek bezoeken worden eerst gezien door een coassistent. Hij of zij stelt u alvast een aantal vragen en voert zo nodig een lichamelijk onderzoek uit. Nadat u bij een coassistent bent geweest, wordt u ook door een van de internisten gezien. Een eventuele vervolgafspraak is altijd bij de internist zelf.
De internisten, arts-assistenten en coassistenten hebben dagelijks patiëntbesprekingen. Zo profiteert iedere patiënt van alle kennis en ervaring die aanwezig is. Een ziekenhuis moet aan hoge kwaliteitseisen voldoen om te mogen opleiden. Daarom wordt de Interne geneeskunde van het Dijklander Ziekenhuis regelmatig getoetst om de kwaliteit van de opleiding en de zorg te blijven garanderen.
Verpleegkundigen
Op de polikliniek werken verpleegkundigen gespecialiseerd in de behandeling van diabetes mellitus (suikerziekte). Daarnaast zijn er verpleegkundig specialisten die bevoegd zijn om bepaalde medische taken zelfstandig uit te voren onder supervisie van een medisch specialist. De verpleegkundig specialist houdt zelf spreekuur en kan zelf medicijnen voorschrijven en lichamelijk onderzoek verrichten.
Verpleegkundigen specialisten
Een verpleegkundig specialist is een verpleegkundige met een Master hbo-opleiding waardoor hij of zij taken van een arts kan overnemen. Een verpleegkundig specialist kan zowel verpleegkundige als medische taken verrichten en u dus op meerdere fronten tegelijk helpen. Dit kan gedurende het hele traject van onderzoek, behandeling en controle.
Afspraak op de verpleegafdeling
De verpleegafdeling Interne geneeskunde bestaat uit twee specialismes: algemene interne geneeskunde én nefrologie. Er zijn in totaal 14 bedden. Iedere werkdag komt een arts kijken hoe het met u gaat. Dit kan een arts-assistent zijn onder supervisie van een internist/nefroloog, of een arts-assistent samen met de internist/nefroloog. Tijdens dit bezoek kijkt en vraagt de arts hoe het met u gaat en zal hij/zij in samenspraak met u bespreken wat er verder nodig is qua behandeling.