Kind en Jeugd

Kinderarts bekijkt mond kind

De kinderartsen van de afdeling Kind en Jeugd houden zich bezig met aandoeningen en behandelingen bij kinderen van 0 tot​ 18 jaar. Het Dijklander Ziekenhuis werkt samen met het Amsterdam UMC (VU en AMC) en het Prinses Máxima Centrum.

Op deze pagina

Afspraak en contact

Bereikbaar ma t/m vr van 8.00 - 16.45 uur

Belt u met de polikliniek, dan krijgt u eerst het Klantcontactcentrum aan de lijn.

Route:
Polikliniek: poli 32, begane grond.
Verpleegafdeling: tweede etage
Polikliniek en dagbehandeling bereikbaar
ma t/m vr van 8.30 - 17.00 uur

Route:
Polikliniek en Kinderdagbehandeling:
Locatie 65, 3e etage
 

Over de afdeling

Op de afdeling kindergeneeskunde staan het kind en het gezin centraal. De kinderartsen worden onder andere ondersteund door verpleegkundig consulenten, medisch pedagogisch zorgverleners, logopedisten, medisch maatschappelijk werkers en kinderfysiotherapeuten. ​

U vindt kindergeneeskunde in Hoorn, Purmerend en Volendam. In Hoorn zit de verpleegafdeling Kind en jeugd, de afdeling Neonatologie (de couveuseafdeling), dagbehandeling kinderoncologie, de polikliniek en 24/7 eerste hulp voor kinderen. In Purmerend is de polikliniek, dagbehandeling en eerste hulp voor kinderen tijdens kantooruren gevestigd. In Volendam is de polikliniek gevestigd.

Het Dijklander Ziekenhuis heeft een aparte kinderwebsite

Let op: wij delen veel informatie via Mijn Dijklander. Om in te loggen is een DigiD nodig. Is uw kind jonger dan 16 jaar? Vraag dan alvast een DigiD aan via www.digid.nl/aanvragen

 

Polikliniek Kind en Jeugd

Op de poli kunnen kinderen met allerlei verschillende gezondheidsproblemen terecht. Als u voor het eerst de poli bezoekt, heeft u eerst een gesprek met de coassistent (student geneeskunde) of een arts in opleiding, die de bevindingen met de kinderarts bespreekt waarna het kind tevens wordt gezien door de kinderarts. Dat eerste gesprek duurt ongeveer anderhalf uur. ​​​​De poli heeft naast het spreekuur voor algemene kindergeneeskunde, een aantal specialistische spreekuren:

Kinderen met kanker

Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 600 kinderen de diagnose kanker. Dat betekent dat het bij kinderen gelukkig een relatief zeldzame ziekte is. De diagnostiek en complexe behandeling vindt op dit moment plaats in het Prinses Máxima Centrum te Utrecht. Dit is een gespecialiseerd kinderoncologisch ziekenhuis. Een klein aantal algemene ziekenhuizen in Nederland mag ondersteunende zorg leveren aan kinderen met kanker, genaamd 'shared care'. Dit vanuit de visie: ver van huis als het moet, dicht bij huis als het kan.

Lees hier meer over
 

Dagbehandeling Kind en Jeugd

Dagbehandelingen vinden in Purmerend plaats en deels ook in Hoorn. In Hoorn vinden dagbehandeling oncologie, diagnostische onderzoeken en operaties bij kinderen onder de 3 jaar plaats. Ook verzorgen we kinderen die aan hun neus/keelamandelen geopereerd moeten worden in Hoorn, dichtbij de operatiekamers. In Purmerend vinden de beschouwende dagbehandelingen plaats (met name vanuit de kindergeneeskunde) en de overige operatieve ingrepen. 

Een dagbehandeling houdt in dat uw kind in de meeste gevallen dezelfde dag weer naar huis gaat. Tijdens de dagopname kunt u als ouders of verzorgers bij uw kind blijven (in Hoorn is er ruimte voor één ouder). Bij een operatieve ingreep kan een ouder mee naar de operatiekamer. Tijdens een dagopname is bezoek van broertjes, zusjes en overige bezoekers niet mogelijk.

Lees meer informatie op de speciale kinderwebsite
 

Verpleegafdeling Kind en Jeugd

Meerdaagse opnames van kinderen vinden plaats in Hoorn. Op de verpleegafdeling Kind en Jeugd in Hoorn liggen kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. De afdeling is op de tweede verdieping. Elk kind dat opgenomen wordt, krijg een eenpersoonskamer waar ook een iPad beschikbaar is met televisie, internet en spelletjes. 


BeterBoek

Kinderen die opgenomen zijn op de afdeling Kind en Jeugd van het Afbeelding BeterboekDijklander Ziekenhuis krijgen Het BeterBoek. Het is een goed voorbeeld van speelse voorlichting, volledig afgestemd op het niveau en de belevingswereld van kinderen.

Lees hier meer over

 

Rechten en plichten

Informatie over de rechten en plichten van ouders en kinderen bij het Dijklander Ziekenhuis vind je op deze pagina.

Een verpleegkundige meet de temperatuur
De nieuwe kinderafdeling

Wachttijden

Deze wachttijden zijn afhankelijk van uw persoonlijke en medische situatie en kunnen daarom in de praktijk afwijken.

Afdeling Enkhuizen Hoorn Purmerend Volendam
Kind en Jeugd
Polikliniek
Regulier - 30 dagen 35 dagen 30 dagen