Longgeneeskunde

Verpleegkundige in Purmerend

De longafdeling houdt zich bezig met longaandoeningen zoals astma, COPD, klaplong of longembolie. Ook kunt u bij ons terecht voor oncologische en chirurgische zorg aan uw longen. De afdeling bestaat uit een polikliniek en een verpleegafdeling.

 

 

Op deze pagina

Afspraak en contact

Bereikbaar ma t/m vr 8.00 - 16.45 uur.
Belt u met de polikliniek, dan krijgt u eerst het Klantcontactcentrum aan de lijn.
Route: poli 70, eerste verdieping.
Verpleegafdeling op 4e verdieping, bij lift E
Bereikbaar ma t/m vr 8.30 - 17.00 uur
Route: Locatie 1, begane grond
Verpleegafdeling, locatie 59, tweede etage 

Over de afdeling

Polikliniek

Op de poli Longgeneeskunde kunt u terecht voor alle informatie over uw longziekte, onderzoeken en behandelingen. Longassistenten en longartsen voeren hier onderzoeken uit. Een eerste polikliniekbezoek duurt ongeveer 30 minuten.

Spreekuur gespecialiseerd longverpleegkundige

De gespecialiseerd longverpleegkundige richt zich op de zorg voor mensen met een chronische longaandoening, zoals COPD, waarbij zij:

 • patiënten (en hun naasten) ondersteunt bij het omgaan met hun aandoening, leefregels, beperkingen en hun medicijngebruik
 • informatie verstrekt zoals folders en ander informatiemateriaal
 • onder supervisie van de longarts een bijdrage levert aan de behandeling

Een afspraak kan alleen na verwijzing door de longarts. Hebt u interesse en geen verwijzing ontvangen, vraag hierom bij uw longarts. Afspraken kunnen gemaakt worden in Purmerend via 0299 - 457 147 en in Hoorn via 0229 - 257 822.


Longfunctieonderzoek

De huisarts of specialist vraagt een longfunctieonderzoek aan om duidelijkheid te verkrijgen over klachten van de luchtwegen, de werking van de luchtwegen of als onderdeel van het vooronderzoek bij een operatieve ingreep. Het onderzoek is van belang bij het stellen van een diagnose en bij de behandeling van eventuele ziektes. Dit onderzoek kan zowel voor volwassenen als voor kinderen worden aangevraagd en wordt uitgevoerd door de longfunctieassistenten. Die zijn bereikbaar op werkdagen in Purmerend via 0299 - 457 585 en in Hoorn via 0229 - 257 822.

Verpleegafdeling

U komt op de verpleegafdeling Longgeneeskunde terecht als u een operatie, een behandeling of een onderzoek moet ondergaan die te maken heeft met uw longen. Op zowel locatie Purmerend als locatie Hoorn is een verpleegafdeling Longgeneeskunde.

Ziektebeelden en behandelingen

U kunt bij de afdeling longgeneeskunde terecht voor behandeling van:

 • Astma
 • ​COPD
 • Klaplong
 • Longembolie
 • Longfibrose
 • Longkanker
 • Longontsteking
 • Longvliesontsteking

Handige links

www.longfonds.nl/longziekten
defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/copd
www.thuisarts.nl/copd/ik-heb-net-gehoord-dat-ik-copd-heb
inhalatorgebruik.nl/nl/home
www.ikstopnu.nl

anatomisch model van longen
Uitleg aan een longpatiënt

Patiëntenvoorlichting

Palliatieve zorg

Als u niet meer beter kunt worden, verandert uw behandeling en zorg. Die richt zich dan niet meer op genezen, maar op verbetering en het behoud van kwaliteit van leven. Dat heet palliatieve zorg. Hoe dit wordt ingevuld is afhankelijk van uw wensen. Een zorgverlener van het Team Ondersteuning en Palliatieve Zorg (TOPZ) van het Dijklander Ziekenhuis kan in gesprek met u bekijken wat voor u, en uw naasten, belangrijk is. Lees hier meer over Palliatieve zorg in het Dijklander ziekenhuis.

Wachttijden

Deze wachttijden zijn afhankelijk van uw persoonlijke en medische situatie en kunnen daarom in de praktijk afwijken.

Afdeling Enkhuizen Hoorn Purmerend Volendam
Longgeneeskunde
Polikliniek
Regulier - 22 dagen 33 dagen -
Behandeling
a) Oncologie - 7 dagen 7 dagen -