Neonatologie

Een kindje in de couveuse

Baby’s die te vroeg geboren zijn of nog extra medische ondersteuning nodig hebben na hun geboorte, worden opgenomen in een couveuse op de afdeling Neonatologie. Die couveuse staat in een suite waar ook ruimte is voor een bed voor de moeder en een bedbank voor de andere ouder. Er is ook een eigen badkamer.

Op deze pagina

Afspraak en contact

Route: tweede etage, lift E.

 
U kunt ons 24 uur per dag bereiken om te informeren hoe het met uw kindje gaat. Alleen de ouders krijgen informatie over hun kindje.
 

Kraamvrouw

Als je als moeder nog patiënt bent van de gynaecoloog, krijg je verpleegkundige zorg van het Centrum voor geboortezorg en/of van de afdeling Neonatologie. Als je medisch gezien naar huis zou kunnen, is er de mogelijkheid om te blijven slapen (dat heet inroomen, zie hieronder).
De eerste week na de bevalling ben je sowieso kraamvrouw en krijg je ondersteuning van je eigen verloskundige en kraamverzorgende. 

Blijven slapen - inroomen

Als ouders kun je dag en nacht aanwezig zijn bij je kind. Er is een bedbank en op indicatie een bed aanwezig. Hier zijn wel kosten aan verbonden die mogelijk verrekend worden met je eigen bijdrage. Meer informatie hierover kun je opvragen bij jouw zorgverzekering. Blijven slapen is niet verplicht. Als je het prettiger vindt om thuis te slapen kan dat ook.

Eten en drinken

Maaltijden en koffie en thee worden verstrekt door het ziekenhuis. Eigen drank en etenswaren kun je bewaren in het koelkastje op de kamer.

Contact met je baby

Voor ieder kind, zeker als het in de couveuse ligt, is huid- op huidcontact met ouders erg fijn. Het is belangrijk dat jullie elkaar leren kennen. Dat kan door aanraken, verzorgen, op schoot, buidelen, (borst)voeden, praten. Door veel contact leer je ook het gedrag en de reacties van je kind beter begrijpen. 

Buidelen

Buidelen is een manier om ouders en hun pasgeboren kind dicht bij elkaar te brengen via huid- op huidcontact. Buidelen houdt in dat het kind bloot (met luier aan) op de blote borst van de ouders ligt, toegedekt met een molton doek of speciale buidelsweater. Op deze manier kan de baby ontspannen en het stimuleert ook de ademhaling. Buidelen maakt ouders en kind sneller vertrouwd met elkaar. Ouders worden minder angstig met hun nog kwetsbare kind. Buidelen kan een hele fijne ervaring zijn, maar is natuurlijk niet verplicht.

Op afstand kijken naar je baby

Wij begrijpen dat je het liefst continu bij je baby wil zijn. Soms is dit niet haalbaar. Met Babybeeld kun je op afstand naar je kind kijken. Dit is een extra service, waarvoor je niet hoeft te betalen (als er geen wifi is, kost het wel dataverbruik). Boven de couveuse of aan het bedje hangt een camera. Deze beelden kun je live via een beveiligde verbinding op je telefoon of tablet bekijken.

Borstvoeding

Als je borstvoeding wilt geven is dit bijna altijd mogelijk. Mocht je kind niet in staat zijn om te drin­ken, dan kun je de voeding afkolven. In het begin is het soms even zoeken. De verpleegkundigen helpen je zo goed mogelijk. Ook kun je extra ondersteuning krijgen van een lactatiekundige. Een lactatiedeskundige is iemand die gespecialiseerd is in borstvoeding. Zij kan je helpen met allerlei tips en trucs die het geven van borstvoeding gemakkelijker maken.

Nazorg

Het Dijklander Ziekenhuis heeft een speciaal spreekuur voor baby’s die een langere periode op de afdeling Neonatologie (couveuseafdeling) gelegen hebben. Dit is de ‘Wijngaardenpoli’, vernoemd naar de collega die het heeft opgestart.

Afhankelijk van de duur en de ernst van de opname worden deze baby’s na ontslag de eerste 1 tot 6 maanden gevolgd door de kinderarts en de neonatologie-verpleegkundige, eventueel aansluitend door de fysiotherapeute en/of logopediste. Ook krijgen de baby’s zonodig de eerste vaccinaties.

Ouders op een couveusesuite
kamer neonatologie
neonatologie monitor

Patiëntenvoorlichting