Palliatieve zorg

strand

Als u niet meer beter kunt worden, verandert uw behandeling en zorg. Die richt zich dan niet meer op genezen, maar op verbetering en het behoud van kwaliteit van leven. Dat heet palliatieve zorg. Hoe dit wordt ingevuld is afhankelijk van uw wensen. Een zorgverlener van het Team Ondersteuning en Palliatieve Zorg (TOPZ) van het Dijklander Ziekenhuis kan in gesprek met u bekijken wat voor u, en uw naasten, belangrijk is.

Op deze pagina

Wat is palliatieve zorg?

Vaak denken mensen dat palliatieve zorg hetzelfde is als stervensbegeleiding. Of dat palliatieve zorg in beeld komt als we niets meer voor u kunnen doen. Maar deze zorg kan al veel eerder ondersteuning bieden. Als duidelijk wordt dat genezing niet meer mogelijk is, roept dat veel vragen op. Hoe ziet de toekomst eruit? Waar kan ik hulp in huis aanvragen? Welke mogelijkheden zijn er voor pijnbestrijding? Hoe ga ik om met mijn emoties?

Ondersteunende en palliatieve zorg gaat over de lichamelijke aspecten van ziekte en behandeling, maar ook over het proces van verwerken, je leven aanpassen aan de ziekte en zingevingsvraagstukken. Artsen, verpleegkundigen en bijvoorbeeld een geestelijk verzorger of psycholoog kunnen u helpen zodat u de dingen kunt doen die u belangrijk vindt, in de tijd die u nog heeft.

Voor wie is palliatieve zorg?

Patiënten met een levensbedreigende ziekte zoals kanker, mensen met een ernstige, chronische of ongeneeslijke ziekte, zoals COPD, kwetsbare ouderen, dementie, ALS of hartfalen komen in aanmerking voor palliatieve zorg. Vraag uw arts naar de mogelijkheden. Ondersteunende en palliatieve zorg kan op elk gewenst moment tijdens het ziekteproces worden ingezet, ook als u behandelingen ondergaat. De duur van de palliatieve fase verschilt per patiënt en ziekte. Het kan een periode van weken tot jaren zijn.

Afspraak met een gespecialiseerde zorgverlener

Het Dijklander Ziekenhuis heeft een aantal zorgverleners in huis dat gespecialiseerd is in palliatieve zorg. Samen vormen zij het Team Ondersteuning en Palliatieve Zorg (TOPZ). Uw behandelend arts kan tijdens uw ziekenhuisopname voor u een afspraak maken met een van hen. In een gesprek kunt u aangeven wat uw behoeften en wensen zijn en wat ze voor u kunnen betekenen. Tijdens de opname is er overleg met de medisch specialisten en verpleegkundigen. In overleg met u stemt het team ondersteuning en palliatieve zorg de zorg af met de betrokken zorgorganisaties.

Mobiele hospice unit

Het Dijklander Ziekenhuis beschikt op beide locaties over mobiele hospice units. De hospice units kunnen ingezet worden voor patiënten die in het ziekenhuis komen te overlijden. Dit betekent dat de patiënt en naasten de dagen tot het overlijden waarbij de zorg gericht is op comfort, kunnen doorbrengen in een meer sfeervolle kamer.

De unit bestaat uit onder meer een kastje en een comfortabele stoel voor de naaste en kan op elke patiëntenkamer ingezet worden.

Koppelbed

De hospice unit is goed te combineren met het koppelbed. Op beide locaties van het Dijklander Ziekenhuis is zo’n koppelbed beschikbaar. Daarmee kun je van twee losse bedden in een handomdraai een comfortabel tweepersoonsbed maken. De partner of een andere naaste kan hierdoor ook letterlijk dicht bij de patiënt zijn.

Waaktassen

Voor naasten die in ons ziekenhuis aan het waken zijn, is een waaktas beschikbaar om die periode wat te verzachten. Waken bij een stervende is een intensieve en emotionele periode. Zeker als deze niet kan plaatsvinden in de eigen (thuis)omgeving. In de tas zit onder meer informatie over hoe om te gaan met verlies en verdriet, een gedichtenbundel en artikelen gericht op de vijf zintuigen.

Meer informatie

Op deze website leest u veel over palliatieve zorg. Daarnaast zijn er verschillende folders beschikbaar:

Palliatieve zorg in het Dijklander Ziekenhuis
Over het team ondersteuning en palliatieve zorg (TOPZ) van het Dijklander Ziekenhuis

Palliatief terminale zorg
Deze folder gaat specifiek over de soorten palliatieve zorg in de terminale fase.

 

Onze specialisten