Over de afdeling
Op de afdeling Radiologie en nucleaire geneeskunde worden verschillende beeldvormende onderzoeken uitgevoerd. Afhankelijk van het gevraagde onderzoek wordt met behulp van röntgenstralen (röntgenfoto, CT, mammografie, doorlichting), geluidsgolven (echografie) of magneetvelden (MRI) het lichaam in beeld gebracht. Indien nodig kan de radioloog ook een punctie of een interventiebehandeling uitvoeren. De nucleaire geneeskunde is het onderzoeks- en therapie onderdeel van de afdeling. Hier wordt gebruik gemaakt van radioactieve middelen. Dit kan zijn voor zowel beeldvormend onderzoek als voor bepaalde vormen van therapie.
Soorten onderzoek
Radiologie
Röntgenfoto’s en doorlichting
Bij röntgenfoto’s en doorlichtonderzoeken wordt gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Röntgenfoto’s maak je in 2 of meerdere richtingen en worden er 2D beelden verkregen. Bij de doorlichtonderzoeken wordt door middel van röntgenstraling een bewegend beeld verkregen. Deze onderzoeken worden door de radioloog uitgevoerd.
CT-scan
Bij de CT wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. In de CT-scan zit een draaiende röntgenbuis. Hierdoor kunnen doorsnedes van het lichaam afgebeeld worden. Bij bepaalde vraagstellingen kan het nodig zijn contrastvloeistof via een infuus toe te dienen om de inwendige organen en bloedvaten af te beelden.
Mammografie (borstonderzoek)
Bij de mammografie wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Op deze borstfoto’s zijn hele kleine veranderingen al te zien. Bij een mammografie worden er altijd foto’s gemaakt van beide borsten. Soms wordt er nog een aparte foto gemaakt van de plaats van de aandoening. Tijdens het maken van de foto’s wordt de borst samengedrukt. Dit is vaak gevoelig, maar alleen op deze manier is het mogelijk om een scherpe afbeelding van het borstweefsel te krijgen.
MRI-scan
Bij de MRI wordt gebruik gemaakt van een zeer sterk magneetveld. Met behulp hiervan worden bepaalde signalen in het lichaam opgewekt, die worden opgevangen en digitaal tot een beeld omgezet.
Echografie
Bij echografie wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven om verschillende organen of structuren in het lichaam zichtbaar te maken. Echo bestaat uit hoogfrequente geluidsgolven die door een transducer worden uitgezonden en na weerkaatsing weer worden opgevangen. In een aantal gevallen wordt er ook door de radioloog een punctie verricht.
Interventie
Bij een interventie wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling of echografie. Interventies zijn minimaal invasieve behandelingen die doorgaans onder lokale verdoving plaatsvinden. Er zijn meerdere soorten interventies, zoals behandelingen van bloedvaten (stents plaatsen) of het plaatsen van drains. In sommige gevallen is een dagopname hiervoor noodzakelijk.
Nucleaire geneeskunde
Straling
Veel onderzoeken worden met behulp van gammastraling uitgevoerd. De hoeveelheid straling is sterk afhankelijk van het soort onderzoek en is per patiënt verschillend. Wij werken met de kleinste hoeveelheid straling die nodig is voor een optimaal onderzoek.
Hartspieronderzoek
Bij dit onderzoek wordt gekeken naar de doorbloeding, de wandbeweging en de pompfunctie van de hartspier. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een radioactieve vloeistof. De radioactieve stof wordt middels een naald toegediend. Het onderzoek bestaat, afhankelijk van de indicatie, vaak uit twee delen, namelijk een inspanningsonderzoek en een rustonderzoek.
Schildklieronderzoek en -therapie
Schildklieronderzoek kan worden uitgevoerd met behulp van een radioactieve capsule. Bij dit onderzoek kan de functie, de vorm, de grootte en het gewicht van de schildklier beoordeeld worden. Indien sprake is van een tumor in de schildklier, kan naast een operatie eventueel ook therapie plaats vinden. De therapie wordt gedaan met behulp van radioactief jodium. Het radioactieve jodium zal worden opgenomen door het resterende schildklier- of tumorweefsel. Het opgenomen radioactieve jodium bestraalt van binnenuit het weefsel waarin het is opgenomen.
Botscan
Bij een botscan wordt bekeken hoe een radioactieve vloeistof in de botten wordt opgenomen. De radioactieve vloeistof wordt met behulp van een dunne naald in de bloedbaan toegediend. Een verhoogde of verlaagde opname van de vloeistof kan duiden op een afwijking.
Schildwachtklierprocedure
Met een schildwachtklierprocedure wordt met behulp van een licht radioactieve vloeistof de schildwachtklier(en) (lymfeklier) gelokaliseerd, zodat deze operatief verwijderd kan worden. De operatie wordt meestal de dag na het onderzoek uitgevoerd. De verwijderde klier(en) worden, nadat ze operatief verwijderd zijn, microscopisch onderzocht.
PET/CT-onderzoek
Een PET/CT-scan is een gecombineerd onderzoek. Het bestaat uit een PET-scan en een CT-scan. Met de PET-scan brengen we de stofwisseling in het lichaam in beeld. Door de stofwisseling in beeld te brengen, is het mogelijk eventuele ziekteprocessen in het lichaam op te sporen. Met de CT-scan krijgen we uitgebreide informatie over de anatomie van het lichaam. Door beide technieken te combineren, ontstaat een gedetailleerd beeld van het lichaam en eventuele ziekteprocessen.
DEXA-onderzoek
Bij een DEXA-onderzoek (botdichtheidsmeting) wordt met behulp van röntgenstraling gekeken naar de hoeveelheid aanwezige kalk in het skelet. Doormiddel van dit onderzoek kan worden vastgesteld of er sprake is van botontkalking (osteoporose).
Uitslag
U krijgt de uitslag van het onderzoek altijd via de aanvragend arts. De huisarts krijgt bericht binnen vijf werkdagen. Indien u bent doorverwezen door een specialist dient u met de desbetreffende poli een afspraak te maken voor de uitslag.
Let op: wij delen veel informatie via Mijn Dijklander. Om in te loggen is een DigiD nodig. Wilt u niet voor uzelf maar voor uw kind onder de 16 jaar toegang? Vraag dan ook alvast een DigiD aan via www.digid.nl/aanvragen.