Urologie

Een bezoeker op de poli

Urologie houdt zich bezig met behandeling van aandoeningen van nieren en de urinewegen van zowel mannen als vrouwen en daarnaast met aandoeningen aan de mannelijke geslachtsdelen. De poli heeft verschillende spreekuren, waaronder een incontinentiespreekuur.

Op deze pagina

Afspraak en contact

8.00 - 17.00 uur
Route: poli 24, begane grond
Belt u met de polikliniek, dan krijgt u eerst het Klantcontactcentrum aan de lijn.
8.30 – 16.45 uur
Route: Locatie 17, begane grond.
Alleen op woensdagochtend geopend

poli Noord

In de even weken op woensdagmiddag geopend en in de oneven weken op donderdagochtend.

Over de afdeling

Bij de afdeling Urologie kunnen mannen en vrouwen terecht met aandoeningen van de urinewegen, zoals plasklachten, incontinentie, blaasontstekingen, niersteenlijden en tumoren van de nieren, blaas, prostaat of testis.

De afdeling is aangesloten bij het regionaal kankernetwerk Noord-Holland.

Eerste afspraak

Nadat u een eerste gesprek met de uroloog en een eventueel kort lichamelijk onderzoek heeft gehad, maken de verpleegkundigen de verdere afspraken met u voor (vervolg)onderzoek of behandeling. Meestal kunt u ter plekke urinemonsters inleveren en bloed laten prikken. Afhankelijk van uw klachten worden er onderzoeken voor u gepland bij de afdeling Radiologie voor het maken van röntgenfoto’s en urologische functie- en diagnostische onderzoeken op de polikliniek Urologie zelf. Dit kan zijn een plasregistratietest, een inwendig blaasonderzoek (scopie), een echografie van de prostaat, een weefselonderzoek van de prostaat of een blaasfunctietest.

Als u in het bezit bent van een verwijsbrief, dan is het belangrijk dat u die meeneemt naar de afspraak. U hoeft geen bijzondere maatregelen te nemen voor uw eerste bezoek, u hoeft niet nuchter te zijn of urine mee te nemen.

Verdere behandeling

Als deze onderzoeken zijn gedaan en alle uitslagen zijn verwerkt, krijgt u een afspraak om het allemaal met uw behandelend uroloog te bespreken. In dat gesprek wordt een eventuele behandeling of ingreep met u besproken.

Incontinentiespreekuur Hoorn

Op de polikliniek Urologie in Hoorn werken twee verpleegkundig consulenten die een eigen spreekuur hebben. Daarin krijgen patiënten begeleiding en advies bij problemen met incontinentie, het legen van de blaas en seksualiteit. Daarnaast kunnen de verpleegkundig consulenten patiënten begeleiden en adviseren bij urologische kanker. Dat kan bijvoorbeeld een nagesprek zijn nadat de uroloog slecht nieuws heeft verteld. Als u onder behandeling bent van een uroloog, kunt u een afspraak maken voor het consulentenspreekuur.

Handige links

De website Allesoverurologie.nl is door de Nederlandse Vereniging voor Urologie opgezet en geeft uitgebreide informatie over vrijwel alle voorkomende urologische aandoeningen.

U vindt daar verschillende links naar: 

  • het stenenboek; informatie over het ontstaan van, klachten, mogelijke behandelopties bij nierstenen en het voorkomen van nierstenen
  • samen beslissen; een goed geïnformeerde patiënt kan in een gezamenlijk gesprek met de arts tot een optimaal behandelplan komen
  • prostaatboek; informatie over functie en aandoeningen van de prostaat en mogelijke behandelopties
  • video’s; verschillende animaties over urologische aandoeningen en behandelingen
  • zorgpaden; nierkanker, niet-spierinvasieve blaaskanker, prostaatkanker en spierinvasieve blaaskanker, waarbij systematisch het gehele proces van diagnostiek en mogelijke behandelingen van de verschillende aandoeningen wordt uitgelegd
  • 3D-animatie over robot geassisteerde prostatectomie (operatie bij prostaatkanker)

Patiëntenvoorlichting

Wachttijden

Deze wachttijden zijn afhankelijk van uw persoonlijke en medische situatie en kunnen daarom in de praktijk afwijken.

Afdeling Enkhuizen Hoorn Purmerend Volendam
Urologie
Polikliniek
Regulier - 14 dagen 50 dagen 35 dagen