AYA-zorg voor patiënten tussen 18-39 jaar - Dijklander Ziekenhuis

AYA

AYA's (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen die tussen 18 en 39 jaar voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben. Als jongvolwassene met kanker kan het goed zijn dat je met veel vragen zit die specifiek zijn voor jouw leeftijd of jouw situatie. In het Dijklander Ziekenhuis hebben wij aandacht voor al je vragen. Wij bieden specifieke AYA-zorg. De AYA-verpleegkundig specialist heeft hierin een centrale rol.

Bij de AYA-verpleegkundig specialist, kun je in alle fases van je ziekte terecht met vragen over zaken die (in)direct met je ziekte en de behandeling daarvan te maken hebben. Bijvoorbeeld als je vragen hebt over de invloed op het afmaken van je studie, solliciteren bij een baan, het afsluiten van een hypotheek of het stichten van een gezin. Bovendien blijkt uit onderzoek dat kankercellen zich anders gedragen in een jongvolwassen lichaam dan in dat van ouderen en kinderen. Daarom stemmen we de medische behandeling af op jouw leeftijd. Voel je vrij je vragen te stellen. Het kan ook dat je niet goed in je vel zit: ook dan kunnen wij je helpen en eventueel doorverwijzen.

team

AYA-team

De AYA-verpleegkundig specialisten hebben regelmatig overleg met het team AYA-zorg. In dat team overleggen ze met een medisch specialist en maatschappelijk werker om de zorg nog verder te verbeteren. Indien nodig kunnen ook andere professionals, zoals een psycholoog, een geestelijk verzorger of een diëtiste geraadpleegd worden. De AYA-zorg neemt de behandeling van de ziekte of de controle afspraken niet over. Hiervoor blijft je eigen behandelend medisch specialist verantwoordelijk.

Het AYA-team van het Dijklander Ziekenhuis werkt nauw samen met het Amsterdam UMC en isaangesloten bij het Nationaal AYA Jong & Kanker Zorgnetwerk. Zo blijft alle kennis en kunde over ‘kanker op AYA-leeftijd’ steeds actueel.

Van links naar rechts op de foto:
Sylvia Logher-Goes, verpleegkundig specialist
Marina Boot-Sterk, gespecialiseerd verpleegkundige oncologie
Simone van den Heiligenberg, oncoloog

Informatie
Meer informatie over AYA vind je ook op http://ayazorgnetwerk.nl/patient/

Contact
Heb je vragen over AYA-zorg? Dan kun je contact opnemen via aya@dijklander.nl