Bevallen

Tussen de 32 en 36e week van de zwangerschap wordt er tijdens de afspraak bij de verloskundige aandacht besteed aan de bevalling.

Waar wil je bevallen?

Indien je een normaal verlopende zwangerschap hebt, kun je kiezen tussen een thuisbevalling of een bevalling in het Centrum voor geboortezorg in Hoorn. In sommige gevallen kan het zijn dat je deze keuze niet hebt en in het ziekenhuis moet bevallen. Bijvoorbeeld als er bij je vorige bevalling een complicatie is geweest. Je krijgt van de assistente een bevallingsplan mee. Indien gewenst kun je hier jouw wensen ten aanzien van je bevalling opschrijven. Dit bevallingsplan bespreek je tijdens de volgende controle met de verloskundige. Het Centrum voor geboortezorg organiseert meerdere keren per jaar een voorlichtingsavond over de bevalling. De assistente zal je hierover informeren.

De bevalling begint

En dan is het zover… of niet? Het begin van een bevalling kan zo divers beginnen dat het veel onduidelijkheid en daardoor onzekerheid met zich meebrengt.

Je belt de dienstdoende verloskundige via het spoednummer (06-51621453) als de bevalling zich aankondigt. 

Vanaf 37 – 42 weken mag je (thuis) bevallen

Voor 37 weken zwangerschap is je baby prematuur (nog niet helemaal rijp) en moet je in het ziekenhuis bevallen.

Vanaf 42 weken zwangerschap word je serotien (overtijd) en wordt de baring ingeleid in het ziekenhuis.

Vanaf 36 weken zwangerschap geven wij je informatie mee wanneer je de verloskundige moet bellen als de bevalling zich aankondigt Belinstructies voor uw bevalling. Indien je minder dan 37 weken zwanger bent, dan moet je altijd bellen bij:

  • helder rood bloedverlies;
  • vanaf 28 weken als je de baby een dag niet, of duidelijk minder voelt bewegen;
  • bij vruchtwaterverlies;
  • als je ergens ongerust over bent.

Als  je voor de eerste keer gaat bevallen

De bevalling van een eerste kind duurt gemiddeld 10 tot 18 uur, waarbij voorweeën niet meegerekend worden. De bevalling kan beginnen met het breken van de vliezen of met weeën.

Bij 1 op de 10 vrouwen breken de vliezen eerst, maar bij de meesten begint de bevalling met weeën. Vrouwen die voor het eerst gaan bevallen vragen zich soms van te voren af of ze de weeën wel zullen herkennen. Een wee voel je al pijn in je buik, onderrug en/of bovenbenen. Een wee duurt 1 minuut, en komt met regelmatige tussenpozen terug.

Voorweeën 

Als je voor het eerst bevalt, heb je eerst vaak een periode voorweeën. Dit zijn weeën die wel komen en gaan, maar vaak nog kort duren en nog onregelmatig of met nog langere tussenposen terugkomen.

Je kunt enkele uren voorweeën hebben, maar het kan ook enkele dagen aanhouden voordat de weeën goed doorzetten.

De voorweeën bereiden de baarmoedermond voor op het open gaan, maar zorgen nog niet voor ontsluiting. We noemen dit het verstrijken van de baarmoedermond. De bevalling is dan ook nog niet echt begonnen.

Rust nog wat tussendoor of zoek juist zoveel mogelijk afleiding. De bevalling is nog niet begonnen en het kan je helpen om niet continu met je lijf en de voorweeën bezig te zijn.

Ontsluiting 

Als je weeën doorzetten, zit er niet meer dan 4 minuten tussen de weeën. De weeën zullen nu 60-90 seconden aanhouden. Als dit 2 uur lang zo is, bel je ons in ieder geval.

De bevalling is nu waarschijnlijk echt begonnen. Met deze weeën zal de baarmoedermond langzaam open gaan. We noemen dit ontsluiten. In principe gaat de baarmoedermond bij een eerste kind met 1 cm per uur open en kun je gaan persen als hij volledig open (10cm) is. De eerste centimeters van de ontsluiting gaan vaak nog wat langzamer dan 1 cm per uur. De laatste centimeters van de ontsluiting gaan vaak weer wat sneller.

Het stofje dat de weeën maakt heet oxytocine en is een tegenhanger van adrenaline, wat je van nature bij spanning krijgt. Zorg daarom voor weinig afleiding in je omgeving als je regelmatige weeën krijgt. Afleiding betekent meer adrenaline waardoor oxytocine minder de kans krijgt en je weeën kunnen afzakken.

Als je al een keer bevallen bent

 Als je al een keer bevallen bent gaat de bevalling vaak wat sneller. Je weet al wat weeën zijn en zodra de weeën regelmatig (om de 5 minuten) komen of je vliezen breken, bel je de verloskundige.