Rondom de bevalling

Geboorteaangifte

Je doet aangifte van de geboorte van de baby in de gemeente waar de baby geboren is, binnen 3 dagen na de geboorte. Je leest er alles over op de website van de gemeente Hoorn: www.hoorn.nl/geboorte. Om aangifte te doen heb je een geboortebewijs nodig. Op deze pagina lees je hoe je daar aan kunt komen.

 

Inzage medisch dossier

Om in je eigen dossier te kunnen kijken, kun je inloggen op Mijn Dijklander en dan inloggen met je DigiD.
Om inzage in het dossier van je baby te krijgen zijn er twee opties:

  1. Ga naar Mijn Dijklander in kies de optie Over Mijn Dijklander. Kies de optie Kinderen en gemachtigden en klik op Kinderen. Daar kan je de link Machtiging aanvragen kiezen, print dit formulier uit. Vul alle gevraagde gegevens in en lever de aanvraag samen met de gevraagde kopieën in bij de patiënteninschrijfbalie van het ziekenhuis. We streven ernaar om de aanvraag binnen 5 werkdagen af te handelen.
  2. Je kunt er ook voor kiezen om een DigiD aan te vragen voor je kind via www.digid.nl/aanvragen en hiermee vervolgens in te loggen op Mijn Dijklander.

Voor beide opties is het noodzakelijk dat het kind is aangegeven bij de gemeente en een BSN-nummer heeft.

 

Je verblijf in het ziekenhuis

Baby in ziekenhuis met gezonde moeder

Als de baby na de bevalling om medische redenen in het ziekenhuis moet blijven, en jij als gezonde moeder daarom ook in het ziekenhuis verblijft, kunnen hier kosten aan verbonden zijn. Wij brengen die verblijfskosten in rekening bij jouw zorgverzekeraar. Deze kosten worden volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Je betaalt wel het verplichte eigen risico.

Rooming-in

Rooming-in betekent dat je partner of naaste blijft slapen in het ziekenhuis. Als jullie hiervoor kiezen, horen wij dat graag. Andere kinderen kunnen hier niet overnachten.

Eten en drinken

Iedere patiënt +1 partner/naaste kan gratis gebruik maken van ons buffet.
Ontbijt: 08.00 - 09.15 uur
Lunch: 12.00 - 13.15 uur
Diner: 17.00 - 18.15 uur
Tussendoor kun je de hele dag koffie en thee (laten) halen in de familiekamer.

Bezoek

De ouders van de baby zijn de contactpersonen voor het bezoek. Jij beslist zelf wie de baby mag bezoeken. Tijdens het bezoek laten wij het aan jou over om de bezoekers te informeren over de gezondheidstoestand van je baby. Ook verwachten wij dat je de bezoekers inlicht over de bezoekersregels en hygiënemaatregelen van de afdeling. Zo zijn op de couveuse-afdeling bijvoorbeeld geen bloemen toegestaan.

Borstvoeding

Als je borstvoeding wilt geven is dit bijna altijd mogelijk. Mocht je kind niet in staat zijn om te drinken, dan kun je de voeding afkolven. In het begin is het even zoeken. Hoe vaak je voeding geeft bijvoorbeeld, of hoe het voor jou en je baby het beste werkt. De verpleegkundigen helpen je zo goed mogelijk. Ook kun je extra ondersteuning krijgen van een lactatiekundige, dat is iemand die gespecialiseerd is in borstvoeding. Zij kan je helpen met tips en trucs die het geven van borstvoeding gemakkelijker maken.

Moederraad

De Moederraad is dé spreekbuis van en voor ouders. Zij denken proactief mee over het verbeteren van geboortezorg door in gesprek te gaan met zorgverleners.

Alle folders van het Centrum voor geboortezorg

 

Vertel het ons

We zijn benieuwd hoe je onze zorg ervaart. Scan de QR-code en laat het ons weten.

Scan mij