Geboorteaangifte

Je doet aangifte van de geboorte van de baby in de gemeente waar de baby geboren is. Geboorteaangifte kan momenteel alleen online. Je leest er alles over op de website van de gemeente Hoorn: https://www.hoorn.nl/geboorte
Om aangifte te doen heb je een geboortebewijs nodig. Op deze pagina lees je hoe je daar aan kunt komen.

Inzage medisch dossier

Om in je eigen dossier te kunnen kijken, kun je inloggen op MijnDijklander.nl en dan inloggen met je DigiD.
Om inzage in het dossier van je baby te krijgen zijn er twee opties:
1. Ga naar MijnDijklander.nl en kies de optie Over Mijn Dijklander. Kies de optie Kinderen en gemachtigden en klik op Kinderen. Daar kan je de link Machtiging aanvragen kiezen, print dit formulier uit. Vul alle gevraagde gegevens in en lever de aanvraag samen met de gevraagde kopieën in bij de patiënteninschrijfbalie van het ziekenhuis. We streven ernaar om de aanvraag binnen 5 werkdagen af te handelen.
2. Je kunt er ook voor kiezen om een DigiD aan te vragen voor je kind via www.digid.nl/aanvragen en hiermee vervolgens in te loggen op MijnDijklander.nl.
Voor beide opties is het noodzakelijk dat het kind is aangegeven bij de gemeente en een BSN-nummer heeft.

Baby in ziekenhuis met gezonde moeder

Als de baby na de bevalling om medische redenen in het ziekenhuis moet blijven, en jij als gezonde moeder daarom ook in het ziekenhuis verblijft, kunnen hier kosten aan verbonden zijn. Wij brengen die verblijfskosten in rekening bij jouw zorgverzekeraar. Deze kosten worden volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Je betaalt wel het verplichte eigen risico.

Borstvoeding

Wanneer je borstvoeding wilt geven is dit bijna altijd mogelijk en mocht je kind niet in staat zijn om te drin­ken, dan kun je de voeding afkolven. In het begin is het soms even zoeken. Hoe vaak je voeding geeft bijvoorbeeld, of hoe het voor jou en je baby het beste werkt. De verpleegkundigen helpen je zo goed mogelijk. Ook kun je extra ondersteuning krijgen van een lactatiekundige. Een lactatiedeskundige is iemand die gespecialiseerd is in borstvoeding. Zij kan je helpen met allerlei tips en trucs die het geven van borstvoeding gemakkelijker maken.

Bezoek

De ouders van de baby zijn de contactpersonen voor het bezoek. Jij beslist zelf wie de baby mag bezoeken. Tijdens het bezoek laten wij het aan jou over om de bezoekers te informeren over de gezondheidstoestand van je baby. Ook verwachten wij dat je de bezoekers inlicht over de bezoekersregels en hygiënemaatregelen van de afdeling. Zo zijn op de couveuse-afdeling bijvoorbeeld geen bloemen toegestaan.

Geboortefotografie

De geboorte van je baby is een heel bijzonder moment. Veel ouders willen dat graag vastleggen en dat begrijpen we. Foto’s en filmopnames maken voor privégebruik mag uiteraard, tenzij een medewerker aangeeft dit niet te willen en hier geen toestemming voor geeft.
Als je de geboorte van je baby in het ziekenhuis wil laten fotograferen, dan kan dat. We vinden het belangrijk dat er een goede samenwerking is tussen ons en geboortefotografen. Daarom hebben we een overeenkomst gesloten met een aantal uitgekozen geboortefotografen. Deze overeenkomst zorgt voor duidelijkheid en zorgvuldigheid in de omgang tussen de fotografen en het ziekenhuispersoneel. Ook worden deze fotografen toegelaten tot de operatiekamer als er sprake is van een keizersnede.

Je regelt zelf een geboortefotograaf, dit verloopt niet via het ziekenhuis. Als je de geboorte van jouw baby wilt laten vastleggen, adviseren je ruim van tevoren contact op te nemen met een van onderstaande geboortefotografen.

Cynthia’s Fotografie Cynthia Doodeman – van Stiphout

Sandrinos geboortefotografie Sandra van der Meulen

Renate van Lith Fotografie Renate van Lith

Larissa shoots memories  Larissa van de Geer

Als je een fotograaf mee wilt nemen die niet op deze lijst staat, vragen we je vooraf afspraken hierover te maken. De eigen fotograaf mag niet mee de operatiekamer in als er (onverwacht en onverhoopt) een keizersnede plaatsvindt.