IVF / ICSI / Cryo

IVF staat voor in vitro fertilisatie, wat in feite ‘bevruchting in glas’ betekent. Het is ook wel bekend als reageerbuisbevruchting. Bij IVF vindt de bevruchting plaats buiten het lichaam.

In een speciaal hiervoor toegerust laboratorium (Centrum voor kinderwens heeft er 1 van de 16 in Nederland) worden de eicel en zaadcellen onder de juiste omstandigheden bij elkaar gebracht. Als dit tot een bevruchting leidt, wordt deze bevruchte eicel na een aantal dagen in de baarmoeder teruggeplaatst.

ICSI staat voor intra-cytoplasmatische-sperma-injectie, het is een variant van IVF waarbij alleen het laboratoriumdeel verschilt: in elke eicel wordt dan een zaadcel geplaatst. Vaak ontstaan er uit een IVF- of ICSI-stimulatie meerdere bevruchte eicellen (blastocysten). Deze kunnen worden ingevroren (cryopreservatie) en op een later moment worden ontdooid en teruggeplaatst tijdens een zogenaamde cryo-cyclus.  

Bij IVF wordt het zaad bij de eicel gebracht (afbeelding A), bij ICSI wordt het zaad in de eicel gebracht (afbeelding B).

IVF      ICSI
Afbeelding A                                                         Afbeelding B

De behandeling bestaat uit verschillende fasen:

  • De stimulatie
  • De punctie
  • De laboratoriumfase
  • De terugplaatsing
  • De luteale fase (vanaf de punctie tot aan zwangerschapstest)
  • De cryo-cyclus

Folders

Hieronder vind je onze folders met alle benodigde informatie over de behandeling.

Instructiekaart

Bij de eerste behandeling krijg je vanuit het Centrum voor kinderwens uitleg over hoe je de instructiekaart kunt invullen en gebruiken. Daarna kun je indien nodig en gewenst hieronder zelf een instructiekaart downloaden. 
Instructiekaart Agonist 

Instructiekaart Antagonist