Seks, stress en leefstijl tijdens de behandeling

Stel wandeld in bos

Onderzoeken en behandelingen in een fertiliteitskliniek hebben grote invloed op je leven. Een kinderwens raakt een van de essentiële zaken in ons ‘mens-zijn’. Als die wens onvervuld blijft, gaat dat vaak gepaard met gevoelens van schaamte en taboe. Als je vluchtig kijkt, op een verjaardag bent of op je werk bij het koffieapparaat staat, lijkt het alsof iedereen maar te pas en te onpas zwanger raakt. ‘In één keer raak, zwanger van de wind, we hoeven maar naar elkaar te kijken en het is raak’ - hoor je dan. Bevriende stellen worden (schijnbaar) wel snel zwanger, en familie en vrienden blijven maar vragen wanneer jullie eens zwanger worden.

De waarheid is echt anders! De kans dat een volledig vruchtbaar stel zwanger raakt binnen een maand ligt ruim onder de 20%, en circa 10-15% van de stellen is na een jaar proberen nog niet zwanger en komt hiervoor naar de huisarts. Dat zijn duizenden stellen per jaar, alleen die hoor je vaak niet.

Als je in je omgeving doorvraagt, zal je merken dat iedereen toch wel een of meerdere stellen kent – of zelf een van hen is – die zwanger zijn geraakt na behandeling of daar op dit moment mee bezig zijn. Stellen worstelen vaak met de vraag, wat vertel ik wel en niet en aan wie. Over het algemeen mag je zeggen dat openheid naar je omgeving vaak beter werkt dan het geheimhouden. Maar iedereen maakt daarin zijn of haar eigen afweging. Ook op het werk kan dit voor ongemak en onbegrip zorgen, zeker als je tijdens werktijd weg moet voor een echo of behandeling. Je begrijpt, een behandeltraject voor onvervulde kinderwens is niet niks.

Seks

Tijdens een behandelingstraject ligt het risico op de loer dat vrijen iets wordt wat moet. Omdat het de vruchtbare dagen zijn bijvoorbeeld. Met de emotionele druk erbij, is het niet best een uitdaging om jullie seksleven spontaan en leuk te houden.

Ons advies is over het algemeen om zoveel mogelijk seks te hebben, waarbij het maximaal aantal aaneengesloten dagen zonder seks niet meer dan drie is. Ook tijdens behandelingen is het belangrijk dat jullie blijven vrijen. Wanneer jullie in behandeling zijn kunnen aanvullende adviezen gelden.

Uit ervaring weten wij dat het ‘moeten’ soms zorgt voor geen zin in seks, stress of tijdelijke impotentie. Probeer het daarom leuk te houden, en zorg voor ontspanning. Maak het samen gezellig, wees creatief en voorkom sleur. Praat hierover met elkaar om teleurstelling te voorkomen.

Stress en psychosociale ondersteuning

Het uitblijven van een zwangerschap kan gepaard gaan met een hoge psychische belasting. De meeste mensen ervaren in meer of mindere mate stress, verdriet, rouw, teleurstelling, boosheid, schaamte en/of schuldgevoelens. Niet alleen de vrouw, ook de man kan hier last van hebben. Soms ervaren stellen hierdoor een toegenomen druk op de relatie. Vaak helpt het om deze gevoelens te herkennen en onderkennen. Iedereen gaat op zijn eigen manier om met deze emoties. Als jullie dat prettig vinden, bieden wij vanuit het Centrum voor kinderwens mogelijkheden voor psychische ondersteuning. Zowel een ervaren maatschappelijk werker als een psycholoog is aan ons Centrum verbonden.

Leefstijl

Adviezen over leefstijl en wat je zelf kunt doen lees je hier.

Tip: Freya

Als een gewenste zwangerschap uitblijft kun je wel wat steun gebruiken. Een goede tip is eens te kijken op de website van patiëntenvereniging Freya: www.freya.nl. Freya behartigt de belangen van iedereen met een onvervulde kinderwens. Zij bieden onder meer uitgebreide informatie, blogs van patiënten, lotgenotencontact en een luisterend oor voor iedereen die daar behoefte aan heeft.