Seks, stress en leefstijl tijdens de behandeling

Stel wandeld in bos

Onderzoeken en behandelingen in een fertiliteitskliniek hebben grote invloed op je leven. Een kinderwens raakt een van de essentiële zaken in ons ‘mens-zijn’. Als die wens onvervuld blijft, gaat dat vaak gepaard met gevoelens van schaamte en taboe. Als je vluchtig kijkt, op een verjaardag bent of op je werk bij het koffieapparaat staat, lijkt het alsof iedereen maar te pas en te onpas zwanger raakt. ‘In één keer raak, zwanger van de wind, we hoeven maar naar elkaar te kijken en het is raak’ - hoor je dan. Bevriende stellen worden (schijnbaar) wel snel zwanger, en familie en vrienden blijven maar vragen wanneer jullie eens zwanger worden.

De waarheid is echt anders! De kans dat een volledig vruchtbaar stel zwanger raakt binnen een maand ligt ruim onder de 20%, en circa 10-15% van de stellen is na een jaar proberen nog niet zwanger en komt hiervoor naar de huisarts. Dat zijn duizenden stellen per jaar, alleen die hoor je vaak niet.

Als je in je omgeving doorvraagt, zal je merken dat iedereen toch wel een of meerdere stellen kent – of zelf een van hen is – die zwanger zijn geraakt na behandeling of daar op dit moment mee bezig zijn. Stellen worstelen vaak met de vraag, wat vertel ik wel en niet en aan wie. Over het algemeen mag je zeggen dat openheid naar je omgeving vaak beter werkt dan het geheimhouden. Maar iedereen maakt daarin zijn of haar eigen afweging. Ook op het werk kan dit voor ongemak en onbegrip zorgen, zeker als je tijdens werktijd weg moet voor een echo of behandeling. Je begrijpt, een behandeltraject voor onvervulde kinderwens is niet niks.

Leefstijl

Adviezen over leefstijl en wat je zelf kunt doen lees je hier.
 

Seks

Tijdens een behandelingstraject ligt het risico op de loer dat vrijen iets wordt wat moet. Omdat het de vruchtbare dagen zijn bijvoorbeeld. Met de emotionele druk erbij, is het niet best een uitdaging om jullie seksleven spontaan en leuk te houden.

Ons advies is over het algemeen om zoveel mogelijk seks te hebben, waarbij het maximaal aantal aaneengesloten dagen zonder seks niet meer dan drie is. Ook tijdens behandelingen is het belangrijk dat jullie blijven vrijen. Wanneer jullie in behandeling zijn kunnen aanvullende adviezen gelden. Tijdens een IVF behandeling bijvoorbeeld mogen jullie natuurlijk ook zelf vrijen. Al kan het zijn dat met het groeien van de eiblaasjes de buik voller en gevoeliger wordt en vrijen daardoor minder fijn. 

Uit ervaring weten wij dat het ‘moeten’ soms zorgt voor geen zin in seks, stress of tijdelijke impotentie. Probeer het daarom leuk te houden, en zorg voor ontspanning. Maak het samen gezellig, wees creatief en voorkom sleur. Praat hierover met elkaar om teleurstelling te voorkomen.

Stress en ondersteuning 

Het uitblijven van een zwangerschap kan gepaard gaan met een hoge psychische belasting. De meeste mensen ervaren in meer of mindere mate stress, verdriet, rouw, teleurstelling, boosheid, schaamte en/of schuldgevoelens. Niet alleen de vrouw, ook de man kan hier last van hebben. Soms ervaren stellen hierdoor een toegenomen druk op de relatie. Vaak helpt het om deze gevoelens te herkennen en onderkennen. Iedereen gaat op zijn eigen manier om met deze emoties. Als jullie dat prettig vinden, bieden wij vanuit het Centrum voor kinderwens mogelijkheden voor psychische ondersteuning. Zowel een ervaren maatschappelijk werker als een psycholoog is aan ons Centrum verbonden. Daarnaast zijn er externe coaches die wellicht goed aansluiten bij jullie hulpvraag. Contact opnemen kan rechtstreeks, maar je mag ons ook vragen om advies.

Kimiko KleimanNeem zelf de regie over je kinderwens en maximaliseer je kans op een gezonde zwangerschap.
Kimiko is vruchtbaarheidsarts en hormoontherapeut én was zelf ook IVF-patiënt. Kimiko: ‘Doordat ik zelf heb ervaren wat een (nog) onvervulde kinderwens kan betekenen, richt ik me met Sakura Clinics op de persoonlijke begeleiding van koppels met een kinderwens. Mijn Vol Vertrouwen Vruchtbaar-traject is gebaseerd op de combinatie van reguliere zorg, aanvullende behandelingen, leefstijl- en voedingsaanpassingen en mindset. Dit alles om de kans op een gezonde, doorgaande zwangerschap te optimaliseren, een goede hormonale balans (terug) te krijgen en de periode van kinderwens als een fijne periode, vol vertrouwen, te kunnen ervaren.’

Francien Vunderink - Samen zoeken we naar handvatten in hoe om te gaan met de impact van ongewilde kinderloosheid op persoonlijk-, relationeel-en sociaal- maatschappelijk gebied. 
Francien is specialist in de begeleiding van mensen met een onvervulde kinderwens. Bij haar werk als Medisch Maatschappelijk werker in een academisch ziekenhuis ontwikkelde ze een eigen methode rond dit vaak onzichtbare verdriet. Francien: ‘Ik geloof in veerkracht van mensen. In de coaching ga ik uit van de gezonde kracht waarover iemand al beschikt. En ik moedig cliënten aan om de unieke, eigen oplossingen in zichzelf te vinden.’

Lifestyle and Hormones – Wij helpen jouw hormonen door middel van leefstijl veranderingen weer in balans te brengen, zodat jij minder klachten ervaart.
Wendy, Charlotte, Charlotte en Margot zijn diëtisten en gezondheidswetenschappers. Zij zien veel vrouwen met PCOS die al veel pogingen hebben ondernomen om af te vallen, van hun vermoeidheid en darmklachten af te komen of zwanger te worden. Ook ondersteunen ze vrouwen met endometriose en vroege overgangsklachten. ‘Onze aanpak is persoonlijk en gericht op jouw PCOS kenmerken. Middels 1-1 coaching gaan we aan de slag met jouw leefstijl en onderzoeken we wat het beste werkt voor jou. Wij helpen je naar een gezonde leefstijl voor de lange termijn.’

Nina Rang – Hoe zou het zijn als je met minder stress en spanning kan proberen zwanger te worden?
Door haar eigen ervaringen met een onvervulde kinderwens te combineren met haar ervaring als vrouwencoach heeft Nina een eigen methode ontwikkeld die volledig online te volgen is. Het online programma van ‘Zo graag een Baby’ helpt jou in 12 weken waarna je met minder stress en meer vertrouwen het proces van zwanger worden doorloopt. Nina: ‘Ik weet uit eigen ervaring hoe het voelt en trek ALLES uit de kast om jou te begeleiden.’

MamaPsy Purmerend - De weg naar moederschap is een bijzondere maar ook heel kwetsbare fase.
Een praktijk bedoeld voor vrouwen die in een fertiliteitstraject zitten en psychische klachten ervaren zoals stress en somberheid. De behandeling wordt vergoed via de zorgverzekeraars indien er een verwijzing is voor basis GGZ of gespecialiseerde GGZ.

Tip: Freya

Als een gewenste zwangerschap uitblijft kun je wel wat steun gebruiken. Een goede tip is eens te kijken op de website van patiëntenvereniging Freya: www.freya.nl. Freya behartigt de belangen van iedereen met een onvervulde kinderwens. Zij bieden onder meer uitgebreide informatie, blogs van patiënten, lotgenotencontact en een luisterend oor voor iedereen die daar behoefte aan heeft.