DIEP-lap borstreconstructie

Op deze pagina vindt u informatie over een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel, een zogenaamde DIEP-lap. DIEP is een afkorting die staat voor Deep Inferior Epigastric Perforator. Dit is een slagader die de buikhuid en onderliggend vet van bloed voorziet. 
                

Een DIEP-lap (DIEP-flap) operatie is een borstreconstructie met eigen weefsel vanuit de buik na borstamputatie (=verwijderen van de gehele borst). Door het gebruik van de huid en het vet van de buik wordt er een borst gemaakt van zacht, warm en levend weefsel.
Een borstreconstructie met DIEP-lap kan direct in dezelfde operatie als de borstamputatie uitgevoerd worden (primair) of in tweede instantie als in het verleden de borst al geamputeerd is (secundair).
In het Dijklander Ziekenhuis zijn ongeveer 140 van deze operaties uitgevoerd met een slagingspercentage van boven de 97%.

Voorbeelden

Directe DIEP-lap reconstructie na tepelsparende borstamputatie:      

Foto van borsreconstructie voor 1      Foto van borstreconstructie na 1                                       Voor de operatie                                                                    Na de operatie

DIEP-lap reconstructie in tweede instantie, borstverkleining links, tepelreconstructie volgt:

Foto van borstreconstructie voor      Foto van borstreconstructie na                           Voor de operatie                                                                      Na de operatie

De ingreep

Tijdens de DIEP-lap operatie wordt de slagader opgezocht in het vet van de buik. Deze slagader loopt samen met bijbehorende aders door de rechte buikspier (‘sixpack’) naar de lies. Tijdens de ingreep worden de bloedvaten door de spier vrijgemaakt, de spier blijft dus aanwezig. De bloedvaten worden dan ter hoogte van de lies doorgenomen. Tussen de ribben worden ook een ader en slagader opgezocht waarop de bloedvaten van de buik kunnen worden aangesloten. Deze bloedvaten worden bij de borstkas gehecht onder de microscoop. Vervolgens wordt van de buikhuid en het buikvet een borst gevormd.
Aan het einde van de operatie worden alle wonden gesloten, op de onderbuik leidt dit tot een litteken vergelijkbaar met een buikwandcorrectie.

Het herstel

Pijn en herstel na DIEP-lap operatie is heel verschillend van persoon tot persoon. De meeste patiënte ervaren een strak (pijnlijk) gevoel van de buik na de ingreep. Uiteraard worden na de operatie in overleg met de anesthesist goede pijnstillers afgesproken. Na ontslag uit het ziekenhuis is de pijn meestal voldoende onder controle met alleen paracetamol en/of ibuprofen.
Gedurende de eerste 6 weken na de DIEP-lap borstreconstructie moeten alle wonden genezen en zal u dus rustig aan moeten doen. U zal merken dat dit uw lichaam veel energie kost. Na 6 weken kan u uw conditie weer gaan opbouwen.

10 dingen die u moet weten over een DIEP-lap borstreconstructie:
1. De borstreconstructie die het meest op een natuurlijke borst lijkt
2. Na een DIEP-lap reconstructie heeft de borst uw lichaamstemperatuur
3. Los van kleine aanpassingen aan uw wensen, zijn er geen vervolgoperaties nodig
4. DIEP-lap reconstructie is over het algemeen ook na bestraling nog mogelijk
5. Bij rokers zijn de bloedvaten niet geschikt voor DIEP-lap, dit verbetert na stoppen!
6. Een buikje kweken voor DIEP-lap reconstructie is weinig zinvol, bij afvallen wordt de borst ook weer slanker
7.  De operatieduur is gemiddeld 8 uur, opnameduur in het ziekenhuis is 5 dagen
8.  Een postoperatieve beha zonder beugel dient 6 weken gedragen te worden
9. De vergoeding van DIEP-lap borstreconstructie vindt plaats vanuit uw verzekering
10. De wachtlijst voor DIEP-lap reconstructie in het Dijklander Ziekenhuis is kort, de wachttijd is gemiddeld 4-6 weken

Wachttijd

In het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn is de wachttijd voor een DIEP-lap borstreconstructie 1 tot 1,5 jaar. Ook een amputatie met een directe DIEP-lap reconstructie kan snel worden gepland.​

Pers

Lees hier het artikel in het Noordhollands Dagblad over de borstreconstructie met behoud van gevoel.