'Ik bepaal zelf wanneer ik meet'

Hartfalen Jaap Dik

Jaap Dik (70) uit Volendam heeft chronisch hartfalen. Met behulp van een app kan hij zijn bloeddruk, hartslag en gewicht monitoren. "Dat scheelt een hoop controles in het ziekenhuis."

Ruim zeventig hartpatiënten van het Dijklander Ziekenhuis zijn gestart met ‘thuismeten.’ Het zijn patiënten met chronisch hartfalen die met behulp van een app hun bloeddruk, hartslag en gewicht monitoren. Hierdoor hoeft deze groep patiënten minder vaak voor controle naar het ziekenhuis.

Jaap Dik (70) uit Volendam maakt sinds een half jaar gebruik van de app. Hij is zeer tevreden over het gebruik. “Voorheen moest ik regelmatig naar het ziekenhuis voor allerlei onderzoeken. Soms wel 2 of 3 keer per week. Dat had behoorlijke invloed op mijn leven. Mijn grote passie is wedstrijdvissen en door al die ziekenhuisbezoeken moest ik de wedstrijden vaak laten schieten. Door gebruik van de app kan ik nu zelf bepalen wanneer ik de metingen doe”.

Het monitoren gaat met behulp van een bloeddrukmeter en weegschaal die aan mobiele apparaten zoals smartphone of tablet gekoppeld kunnen worden. Via een bijbehorende app worden de meetgegevens automatisch naar de verpleegkundig specialist in het ziekenhuis gestuurd. De app is voor Android en iOS beschikbaar.