Mevrouw Krug ondergaat als eerste nieuwe techniek borstkankeroperatie

Nieuwe techniek voor borstkankeroperaties

In april 2021 wordt er bij mevrouw Krug (76 jaar) in haar borst een tumor ontdekt tijdens het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het is een kleine tumor, waardoor zij in aanmerking komt voor een nieuwe borstsparende manier van opereren: Pintuition geleid. ‘De chirurg vroeg mij of ik openstond om deze nieuwe techniek te proberen. Ik vind dit voor de ontwikkeling van de wetenschap belangrijk, maar ook voor alle andere vrouwen die hiermee te maken krijgen, dus stemde in. Als eerste patiënt in het Dijklander Ziekenhuis werd deze operatietechniek bij mij toegepast’, vertelt mevrouw Krug.

Nieuwe techniek
Wanneer een tumor in de borst operatief wordt verwijderd, wordt er normaal gesproken door de radioloog een lokalisatiedraad in de borst geplaatst, die met een weerhaakje in de tumor blijft zitten. De chirurg kan door deze draad tijdens de operatie bepalen waar de tumor zit. Het plaatsen van deze lokalisatiedraad gebeurt op de dag van de operatie, dit zorgt bij veel patiënten voor extra stress. Mevrouw Krug heeft ook deze techniek ervaren. ‘Het was ook een gek gezicht, de draad die uit de borst stak’.

In het geval van de nieuwe Pintuitiontechniek, die alleen bij kleine – niet voelbare – tumoren wordt  toegepast, wordt er door de radioloog een magneetzaadje op de plek van de tumor geplaatst. Deze nieuwe techniek biedt veel voordelen. Het plaatsen van dit zaadje kan al ver voor de operatiedatum gebeuren. ‘Van dat zaadje voel of zie je helemaal niks,’ vertelt mevrouw Krug. Tijdens de operatie bepaalt de chirurg met speciale apparatuur waar het magneetzaadje en dus de tumor zit. De ‘kortste route’ naar de tumor wordt gekozen en er kan preciezer geopereerd worden. Wat cosmetisch gezien een beter resultaat kan geven.

Goed verzorgd
De operatie bij mevrouw Krug is geslaagd. ‘Het gaat nu goed met me. Op dit moment ben ik kankervrij. Ik ben blij dat ik door het bevolkingsonderzoek er op tijd achter ben gekomen dat er een tumor zat. Ik ben enorm goed verzorgd in het Dijklander Ziekenhuis. Er was veel geduld, aandacht en werd naar me geluisterd. Verder hoop ik dat alle vrouwen, ook die van mijn leeftijd, gehoor geven aan de oproep van het bevolkingsonderzoek.’