Het verhaal van Lois

Lois Jochems

Lois Jochems is deskundige infectiepreventie. Deskundigen infectiepreventie houden zich bezig met de preventie van zorggerelateerde infecties en verspreiding van (resistente) micro-organismen in het ziekenhuis. Die werkzaamheden zijn heel divers. Zo ontwikkelen en implementeren ze beleid, geven ze scholingen en advies, registreren infecties, voeren audits uit op het gebied van hygiëne en als er verspreiding is van micro-organismen zetten ze contactonderzoeken op.

Wat maakt je werk nu anders dan anders?
Ik was net een half jaartje bezig met mijn opleiding tot deskundige infectiepreventie, toen de coronapandemie begon. Het oorspronkelijke leerplan ging overboord en samen met mijn collega’s en alle andere zorgmedewerkers gingen we volle bak aan de slag. Inmiddels ben ik afgestudeerd en is corona een belangrijk deel geworden van onze dagelijkse werkzaamheden. Waar het beleid op de meeste onderwerpen slechts eens in de zoveel tijd verandert, is dit bij corona soms wekelijks het geval. We houden daarom goed bij wat er op landelijk en regionaal niveau speelt, zodat we kunnen kijken of ons beleid daarop moet worden aangepast. Daarnaast zijn wij ook druk bezig met contactonderzoeken binnen het ziekenhuis en het ondersteunen van de andere afdelingen, bijvoorbeeld door het geven van adviezen en lessen op het gebied van infectiepreventie. Corona heeft er voor gezorgd dat we veel meer ad hoc werkzaamheden hebben waarbij je snel moet kunnen schakelen en handelen, nog meer dan voorheen. In de drukke periodes schuiven onze reguliere werkzaamheden en projecten hierdoor wat meer naar de achtergrond.
 

Waardoor kun jij #doorzetten? Hoe houd je vol?
Ik houd vol door de goede sfeer op onze afdeling en de steun die we aan elkaar geven als collega’s. We slepen elkaar echt door alle drukke periodes heen en zijn er voor elkaar wanneer dat nodig is. Ook met de rest van de organisatie is de samenwerking enorm fijn. We hebben korte lijntjes en weten elkaar goed te vinden, waardoor je snel actie kan ondernemen als dat nodig is en problemen kan aanpakken. Hierdoor blijf ik gemotiveerd om samen aan de slag te gaan!
 
Wat wil je meegeven aan collega’s en anderen?
Blijf aan jezelf denken en let goed op je eigen gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Het zijn bijzondere tijden en de coronapandemie vraagt van iedereen het uiterste. Eén ding weet ik zeker: samen komen we er door heen!

Benieuwd naar de andere verhalen? Lees hier verder.