Gehooronderzoek

Als u met klachten over het gehoor bij een KNO-arts komt, zal die een aantal vragen stellen om het probleem beter te kunnen begrijpen. De vragen gaan onder andere over het werk (lawaai), medische voorgeschiedenis (oorontstekingen, ooroperatie, problemen rondom geboorte of zwangerschap) en familie (erfelijke achtergrond). De KNO-arts kijkt uitgebreid in de oren en zal soms met een stemvork in de spreekkamer een eerste gehooronderzoek doen. Daarna volgt als het nodig is een uitgebreider onderzoek.

Verschillende gehooronderzoeken

Hoe het gehooronderzoek precies verloopt, hangt af van de leeftijd van de patiënt. Het is verschillend voor kinderen van 0-4 jaar, oudere kinderen en volwassenen. U vindt daarover meer in de onderstaande folders.

Behandelingen

De behandeling van gehoorverlies hangt af van de oorzaak en de leeftijd van de patiënt. Wanneer het aanmeten van een hoortoestel wordt geadviseerd, zal de KNO-arts u hiervoor een recept geven om bij een hoortoestelwinkel naar keuze in te leveren. De aanmeting van hoortoestellen vindt bij de hoortoestelwinkel plaats.

Folders

Gehooronderzoek bij zeer jonge kinderen
Gehooronderzoek bij kinderen v.a. 4 jaar