Beweeg!

foto van wandelen

Bewegen. Hoe?

  • Blijf niet zitten! Tijdens werk, hobby, lezen: zorg dat u ieder uur even opstaat en beweegt. Bijvoorbeeld een trap op lopen of enkele oefeningen doen.
  • Loop elke dag minimaal 10 minuten buiten. Begin met een klein blokje om. Houd het elke dag vol. Voelt het prettig? Ga dan rustig aan telkens wat langer wandelen.
  • Neem zo vaak mogelijk de trap.
  • Blijf wandelen en fietsen.
  • Probeer uw conditie te verbeteren als dat kan.
  • Ga sporten als dat kan.

​​​​​​​Wat doet het Dijklander?

Bij een ziekenhuisopname zeggen we al snel: Ik ‘lig’ in het ziekenhuis. Logisch, want gemiddeld liggen patiënten 60 tot 85% van de dag in bed. Maar wist u dat de meeste patiënten helemaal geen medisch voorgeschreven bedrust hebben? En wist u ook dat een paar dagen op bed een verlies van 10-15% aan spiermassa tot gevolg heeft? Op Dijklander in beweging staan filmpjes met beweegtips > https://www.dijklander.nl/bewegen​​​​​​​

Waarom bewegen?

  • Mensen die fysiek actief zijn hebben een 28% lagere kans op het ontwikkelen van een hartinfarct. Dezelfde studie laat zien dat beïnvloedbare risicofactoren, zoals fysieke activiteit, roken en overgewicht, 90% van het risico op een hartinfarct bepalen.
  • Beweging zorgt voor vermindering of verbetering van hart- en vaatziekten. Uit onderzoek blijkt dat patiënten die multimodale hartrevalidatie volgen (waarbij fysieke oefeningen met andere oefeningen worden gecombineerd), 38% minder kans hadden op nieuwe incidenten aan het hart en werd de kans op overlijden met 52% verlaagd. Ook is aangetoond dat patiënten met perifeer vaatlijden (etalagebenen) door beweging dotterbehandelingen en/of operaties kunnen voorkomen. Tegenwoordig is bewegen de basis van de behandeling. Ook voor mensen met stabiele angina pectoris (hartkramp) zijn er duidelijke aanwijzingen dat een beweeginterventie net zo effectief of misschien wel effectiever is dan een dotterbehandeling in het voorkomen van nieuwe hartinfarcten of cardiale interventies. 
Foto vrouw doet yoga
  • Bewegen verbetert de zogenaamde lichaamssamenstelling. Fysieke activiteit draagt bij aan een afname van de totale vetmassa en het vet rond de organen, wat de kans op het ontwikkelen van zowel diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verlaagt. Het belang van verbetering in deze lichaamssamenstelling wordt duidelijk uit de Swedish Lifestyle, Biomarkers, and Atherosclerosis (LBA) Study43. Deze studie laat zien dat lichaamssamenstelling een belangrijke voorspeller is voor ‘arteriële stijfheid van de halsslagader’.
  • Bewegen vergroot het zelfvertrouwen, bevordert ontspanning, en vermindert slaapproblemen. Bewegen heeft een positief effect hebben op psychische symptomen zoals depressie, schizofrenie, angststoornissen, post-traumatische stressstoornis en stoornissen met betrekking tot middelengebruik.
  • Door regelmatig te bewegen verklein je de kans op darm-, borst- en baarmoederkanker. Bovendien herstel je sneller en zijn er minder complicaties van de behandeling.