Hartrevalidatie

Poliklinische hartrevalidatie is bedoeld om hartpatiënten na ontslag uit het ziekenhuis te begeleiden naar snel herstel en hervatten van de dagelijkse bezigheden. Hartrevalidatie is zinvol na een (dreigend) hartinfarct, een dotterprocedure of een hartoperatie en bij hartfalen en helpt u o.a. weer vertrouwen te krijgen in uw eigen lichaam en conditie op te bouwen. Hartrevalidatie is mogelijk in Hoorn en Purmerend. Het voorbereidende intakegesprek en de fietstest zijn eventueel ook mogelijk in Enkhuizen en Volendam.

Waarom hartrevalidatie?

Een hartaandoening kan lichamelijke, sociale en psychische gevolgen hebben. Deze gevolgen kunnen een grote invloed hebben op uw dagelijkse leven. Hartrevalidatie is een effectieve manier om te leren omgaan met uw hartklachten. Hartrevalidatie is bedoeld om u ondersteuning te bieden bij:

  • het vertrouwen in uw lichaam terug te krijgen.
  • het opbouwen van een betere lichamelijke conditie.
  • het verkennen van uw eigen grenzen en mogelijkheden.
  • het inzicht krijgen in de medische en psychische aspecten van hartziekten.
  • het hervatten van uw normale leven.

Voor wie?

Het hartrevalidatieprogramma is er voor patiënten die een hartoperatie, een hartinfarct of een dotterbehandeling hebben gehad. Ook patiënten die een interne defibrillator dragen, hartritmestoornissen of hartfalen hebben of aanhoudende angina pectorisklachten hebben kunnen in aanmerking komen voor deelname aan een hartrevalidatieprogramma. De cardioloog bepaalt of u in aanmerking komt voor hartrevalidatie.

Voorlichtingsvideo's hartrevalidatie

Regelmatig organiseert het Dijklander Ziekenhuis informatiebijeenkomsten over hartrevalidatie. Helaas is dit vanwege corona tijdelijk niet mogelijk. Om u toch informatie te bieden die tijdens deze bijeenkomsten wordt verteld, hebben wij drie korte video's gemaakt:

Informatievideo over het leven met of na een hartaandoening

Informatievideo over hartinfarct en behandeling

Informatievideo over voeding

Informatievideo over bewegen en belasting

Heeft u naar aanleiding van deze video's nog vragen? Neem dan gerust contact op met de hartrevalidatieverpleegkundige van het ziekenhuis. 

Bekijk ook de folder poliklinische hartrevalidatie