Hemodialyse

Hemodialyse is een behandeling waarbij het bloed met een kunstnier gezuiverd wordt. Een standaard behandeling is 3 keer per week 4 uur dialyse.

Hemodialyse in het ziekenhuis

Bij deze behandeling hebben patiënten een toegang tot de bloedbaan nodig. Dit kan zijn in de vorm van een shunt. Hiervoor maakt de chirurg tijdens een operatie een verbinding tussen een slagader en een ader zodat de ader zich ontwikkelt om bruikbaar te zijn voor hemodialyse. Ook kan er (tijdelijk) door de nefroloog een toegang tot de bloedbaan aangelegd worden via een dialysekatheter die zich in de bloedbaan bevindt.

Actieve hemodialyse 

Onder actieve hemodialyse verstaan wij de activiteiten die een patiënt zelf onderneemt voor, tijdens en na de hemodialysebehandeling. Daarbij kan er gedacht worden aan het wegen voorafgaand aan de dialyse, klaarleggen van spullen ten behoeve van de dialyse, zelfstandig bloeddruk meten, machinecontroles uitvoeren, het opbouwen en instellen van de dialysemachine en eventueel het aanprikken van de shunt. Samen met de patiënt overleggen wij welke handelingen zij zelfstandig kunnen en willen uitvoeren. Ook zal de dialyseverpleegkundige de patiënt instrueren hoe de activiteiten uitgevoerd kunnen worden.

Thuis hemodialyse

Thuishemodialyse is een behandeling die bij u thuis plaatsvindt. U dialyseert op zelfgekozen momenten in uw eigen omgeving. Voordat u start, volgt u een training. Daarin leert u hoe u de behandeling thuis kunt uitvoeren. Dat kan bij Dianet, of in één van de trainingscentra waarmee wij samenwerken.