Longchirurgie

Icoon van longen

Een longchirurg opereert patiënten met afwijkingen aan de borstkas of longen, zoals een klaplong of een (kwaadaardige) tumor in de long. Longchirurgie is een specialisatie van chirurgie.

Een longchirurg opereert patiënten met afwijkingen aan de borstkas of longen. Bijvoorbeeld als bij u een goedaardige of een kwaadaardige tumor in de long of borstholte gevonden is. Of een zogenaamde ‘klaplong’ die niet wil genezen of steeds terugkomt. Een andere operatie die wordt uitgevoerd door de longchirurg is een mediastinoscopie. Dit is een kijkoperatie achter het borstbeen, in het bovenste deel van de borstholte.

Kijkoperatie

Minimaal invasieve chirurgie is een van de speerpunten van de longchirurgen in het Dijklander Ziekenhuis. Hierdoor is over het algemeen de operatie minder belastend voor u. Het betekent dat zo veel mogelijk operaties via een kijkoperatie worden gedaan, een zogenaamde (U)VATS. (U)VATS staat voor (Uniportal) Video Assisted Thoracoscopic Surgery. Hierbij maakt de longchirurg een klein sneetje in de huid om met behulp van een smalle kijkbuiscamera de operatie uit te voeren. U vindt hierover alle informatie in de patiëntenfolders Thorax en longoperaties en Mediastinoscopie. Een open operatie (thoracotomie) is hierdoor vaak niet nodig. Uw longchirurg bespreekt voor de operatie op het spreekuur de mogelijkheden voor uw specifieke situatie.

Behandelteam

De longchirurgen werken intensief samen met andere medisch specialisten, zoals longartsen, radiologen, radiotherapeuten, nucleair geneeskundigen en anesthesiologen. Elke medisch specialist heeft met zijn of haar specifieke expertise een belangrijke rol in uw behandeling. De longarts is meestal de arts die met u bespreekt dat verder onderzoek van de long(en) nodig is. De longarts kan u hiervoor doorverwijzen naar de afdeling radiologie of de afdeling nucleaire geneeskunde. Als een operatie nodig is, wordt de longchirurg ingeschakeld. Iedere week worden in een overleg met alle betrokken specialisten de patiënten besproken die voor operatie in aanmerking komen. Hierbij zijn ook specialisten uit het Amsterdam UMC aanwezig.

Afspraak en contact

Een afspraak kan alleen na verwijzing door de longarts. Wilt u graag een longchirurgisch consult en heeft u nog geen verwijzing ontvangen, vraag hier dan om bij uw longarts. Afspraken kunnen gemaakt worden in Purmerend via 0299 - 457 147 en in Hoorn via 0229 - 257 822.