Anesthesioloog werkt mee aan NOS op 3 video over chronische pijnstillers

foto van Gezina Oei

In de laatste periode worden chronische zware pijnstillers steeds vaker voorgeschreven aan jongeren. NOS op 3 maakte hierover een uitlegvideo, waar anesthesioloog-pijnspecialist Gezina Oei aan meewerkte namens de Nederlandse Vereniging van Anesthesiologie.

Oei: “Ik heb meegewerkt aan deze video omdat de mensen tussen 18-35 jaar, de pijnpatiënten van de toekomst zijn. Dus het is belangrijk dat de jeugd van nu snapt dat opioïde pijnmedicatie geen ‘quick fix’ is. Bij langdurige pijn ligt de oplossing meer in leefstijl, niet-opioïde pijnstillers, niet-medicamenteuze pijnbehandelingen en soms pure acceptatie dat pijn bij het leven hoort.”

External video URL


Ze vervolgt: “Onderzoek naar niet-medicamenteuze pijnbehandeling is broodnodig. De pijnspecialisten van het Dijklander Ziekenhuis zijn nieuwe behandelmethoden aan het onderzoeken. Eén van de speerpunten is artrose. In onze regio zijn veel patiënten die ons vinden vanwege artroseklachten in heup, knie en schouder. Door middel van injecties willen de we gevoelszenuwen van die gewrichten uitschakelen. Met deze behandeling voorkom je chronisch pijnstillergebruik. Een injectie zorgt ervoor dat mensen minder pijn hebben en weer meer dagelijkse bewegingen kunnen uitvoeren zoals traplopen en koken. Soms maakt het ook net het verschil tussen wel of niet met je hondje kunnen lopen.”