Bibliotheekboeken krijgen tweede leven in Dijklander Ziekenhuis

Biebox

Van 6 t/m 11 februari is het de week van de circulaire economie. Het Dijklander Ziekenhuis start juist in deze week met de Biebox in samenwerking met stichting NBD Biblion. In deze boxen zitten hergebruikte, afgeschreven boeken van de bibliotheek. Patiënten, bezoekers en medewerkers mogen deze meenemen om te lezen. 

In Nederland worden meer dan twee miljoen boeken per jaar door bibliotheken afgeschreven en weggegooid om de collectie te vernieuwen. Hierdoor wordt de literaire waarde maar ook de materiële waarde van deze boeken verspild. Daarnaast zijn er in Nederland 2,5 miljoen mensen van zestien jaar en ouder moeite hebben met lezen, oftewel 18% van alle Nederlanders.

Duurzaam lezen

Het idee voor de Biebox is ontstaan vanuit de bibliotheken die duurzamer willen omgaan met de boeken waar afscheid van moet worden genomen. NBD Biblion zamelt afgeschreven bibliotheekboeken in en geeft deze een nieuw leven op een nadere plek via de Biebox. Zo krijgen meer mensen de kans om te lezen en draagt het bij aan de leesvaardigheid in Nederland. Boeken die niet voor Biebox kunnen worden gebruikt, worden weer verwerkt tot materiaal waar de boekenkast van wordt gemaakt. Zo wordt het Nederlandse leesklimaat op een duurzame manier gestimuleerd. De Biebox wordt mede mogelijk gemaakt dankzij stichting NBD Biblion. De stichting ondersteunt bibliotheken en stimuleert innovatie binnen de bibliotheekbranche.

Eerste ziekenhuis

Het Dijklander Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland dat samenwerkt met de Biebox van NBD Biblion. De boxen zijn te vinden in de centrale hal in zowel Hoorn en Purmerend. Ook staat er een box voor medewerkers in de personeelsrestaurants van het ziekenhuis. Patiënten, bezoekers en medewerkers kunnen eenvoudig een boek pakken uit de Biebox boekenkast. Ilyes Machkor, programmamanager duurzaamheid in het Dijklander Ziekenhuis: “We zijn heel blij met deze samenwerking. Het is niet alleen een mooi voorbeeld van duurzaamheid maar we kunnen zo ook afleiding bieden aan patiënten die bij ons zijn opgenomen of aan bezoekers die even moeten wachten op hun afspraak. De boeken mogen zelfs mee naar huis en terugbrengen mag, maar hoeft niet. De komende periode gaan we proefdraaien met Biebox om te kijken of dit aanslaat in het ziekenhuis.”

Biebox in Purmerend
 

Over Stichting NBD Biblion
NBD Biblion gelooft in de kracht van bibliotheken en de verhalen die hier te vinden zijn. Verhalen in allerlei soorten en maten die leesbevordering en leesplezier stimuleren. Omdat ze de verbeelding prikkelen, mensen helpen de wereld beter te begrijpen en kennis vergroten. NBD Biblion zet zich dagelijks in om bibliotheken en scholen zoveel mogelijk te ondersteunen en te ontzorgen. Ook binnen de snel veranderende digitale samenleving. (www.nbdbiblion.nl).