Dijklander Ziekenhuis neemt diverse maatregelen vanwege Coronavirus

Corona

Het Dijklander Ziekenhuis neemt diverse ingrijpende maatregelen om de kans op verspreiding van het coronavirus verkleinen en zo kwetsbare patiënten te beschermen.

Maatregelen
Diverse bijeenkomsten in het ziekenhuis worden geannuleerd of verzet. Ook mogen medewerkers van het Dijklander Ziekenhuis niet meer deelnemen aan zakelijke bijeenkomsten of op zakenreis. Privé mogen medewerkers niet meer reizen naar risicogebieden. Bestuursvoorzitter Arno Timmermans: “Deze maatregelen nemen we niet alleen om bij te dragen aan het verkleinen van de kans op verspreiding. We willen hiermee ook inzetten op maximale beschikbaarheid van medewerkers zodat we de zorg voor onze patiënten zoveel mogelijk te kunnen waarborgen. Daarnaast sorteren we hiermee voor op een mogelijke verergering van de corona uitbraak. In dat geval hebben we al onze medewerkers hard nodig om onze patiënten zorg te bieden.” 

Annuleren bijeenkomsten
Om een bijdrage te leveren aan het voorkomen van verdere verspreiding van het coronavirus is besloten om (grote) bijeenkomsten in het ziekenhuis in de komende maanden te verplaatsen of af te gelasten. Het gaat om bijeenkomsten die geen deel uitmaken van een behandeling. Zoals onder andere:

  • De herdenkingsbijeenkomst voor nabestaanden en de informatieavonden over artrose.
  • Workshops en andere bijeenkomsten met patiënten.

Mensen die zich voor een bijeenkomst hebben aangemeld, worden zo spoedig mogelijk persoonlijk geïnformeerd. Het ziekenhuis hoopt de bijeenkomsten later dit jaar opnieuw te organiseren.

Medewerkers niet op reis
Het Dijklander Ziekenhuis heeft ook maatregelen en adviezen opgesteld over het bijwonen van bijeenkomsten/congressen en het reizen van medewerkers (zakelijk en privé) naar risicogebieden. Dit betekent dat op dit moment onder andere:

  • Reizen naar risicogebieden, zowel zakelijk als privé, zijn niet toegestaan.
  • Het bijwonen van congressen wordt niet toegestaan.

Ook wordt een groot opleidingssymposium verzet dat het Dijklander Ziekenhuis op 20 maart zou houden. Deze adviezen en maatregelen zijn in lijn met de RIVM richtlijnen en adviezen van diverse vakverenigingen. Ze gelden vooralsnog voor de periode tot en met mei 2020.

Beperkte voorraad mondkapjes
Vanwege de wereldwijde schaarste aan neusmondmaskers onderzoekt het RIVM de mogelijkheden voor sterilisatie en hergebruik van maskers. In afwachting van een richtlijn vanuit het RIVM en naar voorbeeld van andere ziekenhuizen starten diverse afdelingen van het Dijklander Ziekenhuis vast met het inzamelen van gebruikte maskers. Op de spoedeisende hulp worden volgelaatsmaskers als alternatief gebruikt. Deze bedekken het hele gezicht, niet prettig voor zowel patiënten als medewerkers, maar wel nodig om het gebruik van maskers te verminderen. Voor patiënten die geïsoleerd verpleegd worden, geldt de richtlijn een bezoeker per dag. Ook deze maatregel draagt bij aan minder gebruik van maskers.

Bezoek aan het ziekenhuis
Mensen die graag bij een patiënt in het ziekenhuis op bezoek willen, maar last hebben van verkoudheid, hoest- en/of griepklachten vragen wij om hun bezoek uit te stellen tot ze weer klachtenvrij zijn.

Op dit moment is er een patiënt met het coronavirus in strikte isolatie opgenomen in het Dijklander Ziekenhuis, locatie Purmerend. 

Lees hier meer informatie en veelgestelde vragen over het coronavirus.