Financiële situatie bij het Waterlandziekenhuis/Westfriesgasthuis

foto van vooraanzicht WLZ

Vanmorgen berichtten diverse media over de financiële problemen bij het Waterlandziekenhuis/Westfriesgasthuis. Wij snappen dat dit bericht vragen bij u kan oproepen. Daarom willen wij u hier graag uitleggen hoe de situatie is ontstaan en wat wij eraan doen.

Oorzaken
Het tekort heeft verschillende oorzaken. Een relatief klein deel van het tekort is te wijten aan fusiekosten. Een veel groter deel wordt veroorzaakt door extra kosten die we maken door dure uitzendkrachten in te huren vanwege de erg krappe arbeidsmarkt. Dat probleem speelt ook veel andere ziekenhuizen parten. Ook hebben we te maken met een lager aantal opleidingsplaatsen voor medisch specialisten. Dat leidt tot minder opleidingssubsidies. Daarnaast constateren we dat de interne budgetdiscipline op sommige plekken onvoldoende is.

Patiëntenzorg niet in het geding
Er zijn diverse maatregelen getroffen om het verlies te beperken en de prognose te kunnen bijstellen. Bestuurder Hugo Keuzenkamp: ‘We zullen de komende jaren structureel hard aan de slag moeten om financieel weer fit te raken. Daar hebben we zeker twee jaar voor nodig. We doen er alles aan om te voorkomen dat patiënten hinder hebben van onze situatie. Aan het bed zal er dan ook weinig veranderen, daar zijn juist alle handen hard nodig. Ook blijven we investeringen doen. Juist omdat we de zorg voor onze patiënt zo optimaal mogelijk willen organiseren.’

Jaarcijfers 2017
Het ziekenhuis sluit het jaar 2017 af met een positief resultaat van ruim €1 miljoen. Niettemin zijn de jaarcijfers van het ziekenhuis nog niet openbaar. Reden hiervoor is dat de jaarcijfers nog niet voorzien zijn van een handtekening van de accountant. Deze vertraging heeft twee redenen. Door de fusie in april 2017 moesten er van twee boekhoudingen één jaarrekening gemaakt worden en dat kost extra tijd. Dat proces werd vervolgens ingehaald door de eerste kwartaalcijfers van 2018 die een verlies voorspelden. De accountant moet bij het vaststellen van de jaarcijfers beoordelen of de continuïteit ter discussie staat. De continuïteit staat niet ter discussie, maar we moeten wel nieuwe afspraken met de banken maken. De gesprekken met banken zijn volop gaande. Pas wanneer die nieuwe afspraken rond zijn, zal de accountant tekenen en kunnen we onze jaarcijfers publiceren.

Arno Timmermans, Ymke Fokma en Hugo Keuzenkamp
Raad van bestuur Waterlandziekenhuis en Westfriesgasthuis