Medicijnzakjes op maat voor oncologiepatiënten

foto van overhandiging medicatie

Bij de behandeling van kanker, krijgen patiënten vaak te maken met een hele rits aan medicijnen. Om inname van medicatie makkelijker te maken hebben het Centrum voor oncologie en de apotheek van het Dijklander Ziekenhuis samengewerkt aan een uniek project. Oncologiepatiënten die meerdere medicijnen op een dag slikken, krijgen voortaan een zogeheten baxterrol mee naar huis. Dit zijn kleine plastic zakjes op een rol die gevuld zijn met medicatie.

Op ieder zakje staat het tijdstip voor inname en het bevat direct de juiste medicijnen in de juiste dosis voor dat moment.  De patiënt hoeft op deze manier niet zelf meer per dag de medicatie uit diverse doosjes te halen. Bovendien krijgen patiënten via dezelfde baxterrol voorbereidende medicatie voor chemotherapie mee om thuis in te nemen. Deze worden tot nu toe via een infuus in het ziekenhuis toegediend. Dat is hiermee nu niet meer nodig.

Enorme verbetering
Gespecialiseerd verpleegkundige oncologie Annita van der Meulen: “De baxterrol biedt een uitkomst voor patiënten die meerdere medicijnen per dag moeten slikken ter voorkoming van misselijkheidsklachten en/of een allergische reactie na toediening van chemotherapie. Je kunt je voorstellen dat het een heel gedoe is om de medicijnen in de juiste hoeveelheid uit het juiste doosje te pakken. Zeker als je je al niet helemaal lekker voelt of bijvoorbeeld last hebt van vergeetachtigheid. We maken het dankzij deze zakjes een stuk makkelijker voor de patiënt. Dat ze nu ook de voorbereidende medicatie voor chemotherapie thuis kunnen innemen, is een enorme verbetering. Dat scheelt al snel een uur in opnametijd. Tot nu moesten ze dat krijgen via een infuus vlak voor de chemotherapie.”

Het Dijklander Ziekenhuis is één van de eerste ziekenhuizen in Noord-Holland die medicatie op deze manier aanbiedt aan oncologiepatiënten. De baxterrol is beschikbaar voor patiënten met de meer complexe medicatieschema’s. Voor de minder ingewikkelde schema’s wordt de medicatie nog in een doosje meegegeven. Het project is in nauwe samenwerking met de apotheken van het ziekenhuis van de grond gekomen. Nu kunnen patiënten de medicatie ophalen bij één van de apotheken, maar daarin bestaat nog een wens. Van der Meulen: “Uiteindelijk willen we de uitgifte via het Centrum voor oncologie laten verlopen. Dat hoeft de patiënt straks hiervoor niet meer in de rij te staan bij de apotheek.”