Nieuwe techniek voor efficiëntere borstsparende borstkankeroperaties geïntroduceerd in Dijklander Ziekenhuis

Een magneetzaadje zo groot als een rijstkorrel

Een klein lichtpuntje voor borstkankerpatiënten: de nieuwe techniek Pintuition, waar het Dijklander Ziekenhuis sinds kort mee werkt, maakt het mogelijk een tumor eenvoudiger op te sporen en te opereren. Na een proefperiode en evaluatie, is deze nieuwe techniek sinds 1 januari de standaard. “De resultaten zijn veelbelovend,” zegt oncologisch chirurg Louise de Widt van het Dijkander Ziekenhuis.

Voorheen kregen patiënten met kleine - niet voelbare - borsttumoren bij voorkeur een borstsparende operatie, waarbij de tumor opgespoord kon worden door middel van een lokalisatiedraad. De Widt: “Vlak voor een borstsparende operatie plaatste de radioloog een metalen lokalisatiedraad in de borst om de tumorplek aan te geven. Dat kon voor de patiënt pijnlijk en stressvol zijn vlak voor de operatie. Bovendien moest de patiënt voorzichtig zijn, zodat de draad niet verplaatste bij het bewegen.”

Parkeersensor
PintuitionPintuition is een nieuwe, zeer nauwkeurige lokalisatietechniek waarbij gebruik gemaakt wordt van een magneetzaadje ter grootte van een rijstkorrel. “Bij het gebruik van Pintuition plaatsen we het magnetische zaadje tot een half jaar van tevoren op de plaats van de niet te voelen tumor in de borst. De patiënt voelt daar in de regel niet veel van, het lijkt veel op het plaatsen van een marker,” zegt De Widt. Tijdens de operatie zoekt zij het magneetzaadje op met een probe, een ronde staaf waarin sensoren zitten. ‘Navigerend opereren’, noemt De Widt het. “Je kunt het vergelijken met een parkeersensor: het systeem gaat piepen, zodra het magneetzaadje is opgespoord en geeft op de millimeter nauwkeurig aan waar je bent. Doordat met deze nieuwe techniek de kortste weg naar de afwijking gekozen kan worden en ook minder weefsel weggehaald hoeft te worden, kan een beter cosmetisch resultaat verkregen worden. Ook zijn er logistieke voordelen: doordat het Pintuitionzaadje vooraf al geplaatst kan worden, is de planning bij de radioloog en het gelijktijdig inplannen van patiënten op de operatiekamer niet meer nodig en gaat minder wachttijd verloren in de OK.”

Geen stralingsactiviteit
Sirius Medical uit Eindhoven ontwikkelde de magnetische ‘rijstkorrel’ en testte deze techniek in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. In het voorjaar van 2020 kreeg Sirius Medical toestemming van de Europese autoriteiten om de Pintuition-detector op de markt te brengen. De Widt werd door Sirius Medical getraind bij een nascholingsbijeenkomst in Madrid en voerde afgelopen tijd samen met haar collega’s een aantal operaties uit met behulp van deze techniek. “Een bijkomend voordeel van het gebruik van het magneetzaadje is dat er geen radioactieve straling aan te pas komt. In veel ziekenhuizen wordt nog veelvuldig gebruikgemaakt van een radioactief jodiumzaadje. Vanwege de stralingsactiviteit vergt dat een strenge veiligheidsprocedure. Bij het magneetzaadje is dat niet van toepassing.”

Jaarlijks voert het Dijklander Ziekenhuis rond de 100 borstsparende operaties uit bij niet voelbare tumoren waarvoor een lokalisatie nodig is. Vrijwel alle patiënten komen voor de nieuwe techniek in aanmerking. Het Dijklander Ziekenhuis loopt voorop bij oncologische zorg en heeft maar liefst een score van 8,9 bij Zorgkaart Nederland.

Lees hier de patiëntervaring van mevrouw Krug.