Start verbouwingswerkzaamheden in Dijklander Ziekenhuis Hoorn

OK

De verbouwingswerkzaamheden, om het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn klaar te maken voor de toekomst, zijn van start gegaan. Er wordt in het ziekenhuis in Hoorn een zogenaamde ‘hybride operatiekamer’ gebouwd. Dit is de eerste hybride OK van het Dijklander Ziekenhuis die met de aanwezige beeldapparatuur een ingreep nauwkeuriger in kaart kan brengen. De kans op complicaties bij specifieke ingrepen wordt daarmee kleiner. Daarnaast wordt het Dagcentrum, de Holding, de uitslaapkamer (Recovery) en een van de operatiekamers verbouwd. 

Omliggende operatiekamers blijven operationeel tijdens de verbouwing en de capaciteit op het OK-complex in Hoorn blijft hetzelfde. Materialen en bouwafval worden via een stellage met bouwlift en aan de buitengevel van de station zijde vervoerd om het ziekenhuis zoveel mogelijk te ontzien. 

Toekomstbestendig met goede beeldvorming voor meer kwaliteit 

Een hybride OK combineert de steriele omgeving van een high-care OK met hoogwaardige beeldvormingsapparatuur. Erik Tournoij, vaatchirurg: “Op een hybride operatiekamer kunnen open chirurgische technieken gecombineerd worden met röntgengeleide behandelingen. Binnen de vaatchirurgie vindt een toenemende verschuiving plaats van open operaties naar röntgengeleide behandelingen, omdat deze voor de patiënt minder ingrijpend zijn. Door de technische ontwikkelingen in deze behandelwijze worden deze behandelingen steeds complexer. Daardoor wordt goede beeldvorming steeds belangrijker. Door de komst van de hybride operatiekamer gaat de kwaliteit van de behandelingen omhoog en zorgen we er als ziekenhuis voor dat we toekomstbestendig zijn.”

Lang gekoesterde wens

Sabine Huiskes, bedrijfskundig centrummanager van de medisch ondersteunende diensten (MOD): “De hybride OK is een lang gekoesterde wens van de vaatchirurgen en past bij de ambities van ons ziekenhuis. In de hybride OK staan de interventieradioloog, de (vaat) chirurg en het OK-team samen aan de operatietafel. Ook zal de hybride OK gebruikt worden door onze urologen, orthopeden en trauma chirurgen.”

Dagcentrum, Holding en Recovery 

De Holding en Recovery worden samengevoegd tot een ruimte. Het Dagcentrum in Hoorn krijgt, net als het Dagcentrum in Purmerend, een ‘Opnameplein’. Patiënten verblijven voor de operatie in de opnamelounge totdat zij worden opgeroepen voor de operatie. Ook komen er meer behandelplekken en opnameruimtes en zorgt de nieuwe inrichting voor meer privacy.