Strategie

Foto van een landschap met schapen

In het Dijklander organiseren we de zorg anders. Slimmer. Beter. We willen elke dag verder verbeteren in kwaliteit, innovatie en opleidingen voor onze patiënten en voor medewerkers. Dit doen we vanuit de gedachte: Dijklander Ziekenhuis, het ziekenhuis waarop iedereen vertrouwt.

Wij maken ziekenhuiszorg beter. Met oprechte interesse voor wat patiënten en collega’s belangrijk is. En met nuchterheid en lef, want aanpakken zit in onze aard. In het Dijklander organiseren we de zorg anders. Slimmer. Beter.

We gaan door het vuur voor onze patiënten, werken samen in de regio en blijven onszelf dag in dag uit verbeteren. En of we nu in Hoorn werken of in Purmerend, of op de poliklinieken in Enkhuizen of Volendam; we vinden elkaar in een mentaliteit van dóen. Een mentaliteit waar onze patiënten, partners en medewerkers allemaal van profiteren. Zo maken we ziekenhuiszorg samen beter voor iedereen. Nu en voor toekomstige generaties. We werken hard aan duurzame, toekomstbestendige zorg die past binnen de grenzen van de planeet.

afbeelding strategie

 

Duurzaamheid

Het Dijklander Ziekenhuis wil voor patiënten, bezoekers en medewerkers een duurzame omgeving zijn. Zorgen doen we niet alleen voor de patiënten van nu. Maar wij willen ook bijdragen aan de toekomst van de komende generaties. Daarom doen we aan Maatschappelijk Verantwoorde Zorg of te wel Duurzame Zorg. Dit gaat verder dan alleen zorgen voor een beter milieu maar gaat ook over mensen en hun welzijn.

Het Dijklander Ziekenhuis heeft in januari 2023 een handtekening gezet onder de landelijke en regionale Green Deal Zorg 3.0. Hierin staan afspraken van de zorg en overheden om de zorg in Nederland duurzamer te maken. In het bijzonder speelt het thema circulariteit een grote rol. Zo moet in 2026 twintig procent van de medisch instrumenten herbruikbaar zijn. Daarnaast hebben we in 2021 en 2022 het bronzen certificaat Milieuthermometer Zorg in ontvangst mogen nemen. De Milieuthermometer is speciaal ontwikkeld voor de zorgsector om duurzame bedrijfsvoering te stimuleren

De zorg werkt hard om mensen beter te maken maar is tegelijkertijd nog een grote vervuiler. Milieuvervuiling leidt wereldwijd tot ziekte, vroeggeboortes en sterfte. Die tegenstrijdigheid willen we aanpakken. Het bewustzijn en enthousiasme om mee te werken aan duurzame zorg groeit gelukkig snel. Daar wordt iedereen beter van.

Alleen al door verspilling tegen te gaan, verbetert een zorgorganisatie haar duurzaamheid, realiseert besparingen en bevordert het welzijn van haar patiënten en bezoekers. Als regio- en opleidingsziekenhuis in Waterland en West-Friesland wil het Dijklander Ziekenhuis een sleutelrol vervullen in de zorg en gezondheid van iedereen in onze omgeving.

Wat doen we dan precies?

  • We willen af van papier. Daarom doen we zoveel mogelijk digitaal. Onze folders en vragenlijsten verstrekken we waar mogelijk digitaal aan patiënten, we beperken op reisbewegingen door zorg op afstand (digitale zorg ) te stimuleren.
  • Op steeds meer afdelingen maken we het mogelijk om plastic, blik en drinkpakken te scheiden.
  • We hebben zonnepanelen en sedumdaken
  • Gebruiken voor de schoonmaak van ruimtes en sanitair voornamelijk duurzame producten
  • Zijn alle douches in Purmerend waterbesparend
  • Etensresten worden in de eigen compostmachine verwerkt tot compost voor de ziekenhuistuin
  • We gaan voor steeds gezondere en plantaardiger menu voor zowel het personeelsrestaurant als voor onze patiëntenkeuken.
  • We gebruiken steeds minder wegwerpplastic; geen plastic flessen voor water, kartonnen nierbekkens in plaats van plastic en we verpakken op de kliniek steeds minder eten per stuk.

Meer informatie

Lees hieronder meer over het duurzaamheidsbeleid van het Dijklander Ziekenhuis.