Strategie

Foto van een landschap met schapen

Het Dijklander Ziekenhuis werkt aan ongekend goede zorg. Dit is niet alleen zorg die voldoet aan de normen en eisen. Het is meer dan dat. Het is zorg aan mensen met pijn, met onzekerheden, maar ook met hoop, wensen en verwachtingen. Met onze zorg willen we die verwachtingen overtreffen. Dat doen we niet alleen door naar de klachten of aandoeningen te kijken, maar juist door de mensen erachter te leren kennen en te begrijpen wat zij belangrijk vinden bij goede zorg. Daarom zorgen we bijvoorbeeld dat patiënten zo snel mogelijk geholpen worden. Dat we alle aandacht voor hen hebben. Dat het eten echt lekker is. Of dat, waar het kan en nodig is, familie mag blijven overnachten. Ongekend goede zorg dus.

Bekijk hier de kernthema's uit onze strategie voor 2020-2021 of bekijk de poster.

Kernthemas

Duurzaamheid

Het Dijklander Ziekenhuis wil voor patiënten, bezoekers en medewerkers een duurzame omgeving zijn. Zorgen doen we niet alleen voor de patiënten van nu. Maar wij willen ook bijdragen aan de toekomst van de komende generaties. Daarom doen we aan Maatschappelijk Verantwoorde Zorg of te wel Duurzame Zorg. Dit gaat verder dan alleen zorgen voor een beter milieu maar gaat ook over mensen en hun welzijn.

Op 31 januari 2019 heeft het Dijklander Ziekenhuis een Green Deal overeenkomst afgesloten met de Omgevingsdienst NHN, Omgevingsdienst IJmond, de gemeenten Hoorn en Purmerend en het Milieu Platform Zorg. Met deze interactieve werkwijze willen de organisaties vernieuwende, duurzame initiatieven uit de samenleving de ruimte geven. Daarnaast hebben we in 2021 het bronzen certificaat Milieuthermometer Zorg in ontvangst mogen nemen. De Milieuthermometer is speciaal ontwikkeld voor de zorgsector om duurzame bedrijfsvoering te stimuleren

De zorg werkt hard om mensen beter te maken maar is tegelijkertijd nog een grote vervuiler. Milieuvervuiling leidt wereldwijd tot ziekte, vroeggeboortes en sterfte. Die tegenstrijdigheid willen we aanpakken. Het bewustzijn en enthousiasme om mee te werken aan duurzame zorg groeit gelukkig snel. Daar wordt iedereen beter van.

Alleen al door verspilling tegen te gaan, verbetert een zorgorganisatie haar duurzaamheid, realiseert besparingen en bevordert het welzijn van haar patiënten en bezoekers. Als regio- en opleidingsziekenhuis in Waterland en West-Friesland wil het Dijklander Ziekenhuis een sleutelrol vervullen in de zorg en gezondheid van iedereen in onze omgeving.

Wat doen we dan precies?

  • We willen af van papier. Daarom doen we zoveel mogelijk digitaal. Onze folders en vragenlijsten verstrekken we waar mogelijk digitaal aan patiënten, we beperken op reisbewegingen door zorg op afstand (digitale zorg ) te stimuleren.
  • Op steeds meer afdelingen maken we het mogelijk om plastic, blik en drinkpakken te scheiden.
  • We hebben zonnepanelen en sedumdaken
  • Gebruiken voor de schoonmaak van ruimtes en sanitair voornamelijk duurzame producten
  • Zijn alle douches in Purmerend waterbesparend
  • Etensresten worden in de eigen compostmachine verwerkt tot compost voor de ziekenhuistuin
  • We gaan voor steeds gezondere en plantaardiger menu voor zowel het personeelsrestaurant als voor onze patiëntenkeuken.
  • We gebruiken steeds minder wegwerpplastic; geen plastic flessen voor water, kartonnen nierbekkens in plaats van plastic en we verpakken op de kliniek steeds minder eten per stuk.

Meer informatie
Lees hieronder meer over het duurzaamheidsbeleid van het Dijklander Ziekenhuis.