Afspraak op de polikliniek

De polikliniek is het gedeelte van het ziekenhuis waar artsen en specialistisch verpleegkundigen spreekuur houden. Als u het ziekenhuis bezoekt, hebt u een verwijsbrief van uw huisarts nodig. De huisarts stuurt de verwijsbrief digitaal naar de poli en soms krijgt u de verwijsbrief zelf mee. Zodra deze verwijsbrief bij ons binnen is, bellen wij u voor het maken van een afspraak of ontvangt u per post een uitnodiging. De wachttijden variëren per specialisme. U vindt hier een actueel overzicht van de wachttijden. Voor spoedafspraken gelden deze wachttijden niet.

> Wat neemt u mee tijdens uw afspraak?
> Verhinderd?
> Verloop van de afspraak

Wat neemt u mee tijdens uw afspraak?

Als u voor een nieuw ziektegeval de dokter bezoekt, hebt u een verwijsbrief van uw huisarts nodig. Soms stuurt de huisarts de verwijsbrief digitaal naar de betreffende poli in het ziekenhuis en soms krijgt u de brief zelf mee met het verzoek deze mee te brengen naar de poli. Als u bent doorverwezen voor laboratorium- of röntgenonderzoek, is het belangrijk dat u het aanvraagformulier van uw huisarts of specialist meeneemt.

Daarnaast moet u altijd meenemen:

  • de zorgpas van uw zorgverzekeraar
  • uw afsprakenkaart
  • een geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of verblijfsvergunning)
  • lijst van medicijnen die u gebruikt, of de medicijnen zelf

Nieuwe inschrijving?

Komt u voor het eerst in het ziekenhuis, dan kunt u zich laten inschrijven bij de inschrijfbalie. Lees meer over inschrijven.

Verhinderd?

Bent u verhinderd voor uw afspraak, dan verzoeken wij u zich uiterlijk 24 uur van tevoren af te melden bij de betreffende polikliniek.

Verloop van de afspraak

Nadat u zich hebt aangemeld bij de polikliniekbalie, neemt u plaats in de wachtkamer. Daar staat koffie en thee voor u klaar of er komt een gastheer of -vrouw langs om u iets aan te bieden. Iedere wachtruimte is voorzien van een televisiescherm waarop naast de eventuele uitlooptijden van de specialist informatie wordt aangeboden over het ziekenhuis, de regio en actualiteiten.

Onderzoek

De arts probeert aan de hand van een gesprek of lichamelijk onderzoek de oorzaak van uw klachten te vinden. Het kan voorkomen dat hij of zij u voor verder onderzoek verwijst naar andere afdelingen van het Dijklander Ziekenhuis. Sommige onderzoeken kunnen nog dezelfde dag plaatsvinden. Vaak moet u echter op een ander tijdstip terugkomen.

Na het gesprek met de arts maakt de polikliniekmedewerker, voor zover van toepassing, een afspraak met u voor onderzoek of behandeling. Van veel ziekten, onderzoeken en behandelingen zijn folders beschikbaar. Vraagt u hier gerust naar.

Veel onderzoeken en sommige behandelingen worden poliklinisch gedaan. Bij meer voorbereiding of verpleegkundige nazorg gebeurt het onderzoek of de behandeling in dagverpleging. Meer informatie over de dagbehandeling vindt u hier.

De uitslag

U krijgt de uitslag van een onderzoek van uw specialist of uw huisarts zodra de resultaten bekend zijn.