Afspraak op de polikliniek

De polikliniek is het gedeelte van het ziekenhuis waar artsen en specialistisch verpleegkundigen spreekuur houden. Als u het ziekenhuis bezoekt, hebt u een verwijsbrief van uw huisarts nodig. De huisarts stuurt de verwijsbrief digitaal naar de poli en soms krijgt u de verwijsbrief zelf mee. Zodra deze verwijsbrief bij ons binnen is, bellen wij u voor het maken van een afspraak of ontvangt u per post een uitnodiging. De wachttijden variëren per specialisme. U vindt hier een actueel overzicht van de wachttijden. Voor spoedafspraken gelden deze wachttijden niet.

 

> Wat neemt u mee tijdens uw afspraak?
> Verhinderd?
Vanaf 3 november: digitaal inchecken voor polikliniekafspraken
> Verloop van de afspraak

Meldzuilen

Op sommige poliklinieken in Hoorn wordt er al gebruik gemaakt van een meldzuil. Hier kunt u zich aanmelden met uw ID bewijs. Vanaf 3 november 2022 gaat dit veranderen. Daarover leest u hier meer. De volgende poliklinieken maken gebruik van een meldzuil:

 • Chirurgie poli 3
 • Gipskamer poli 9
 • Radiologie poli 8
 • Cardiologie poli 74

Wanneer u een afspraak heeft op één van deze poliklinieken dient u zich aan te melden op de aanmeldzuil. U volgt de volgende stappen:

 1. Neem een geldig identiteitsbewijs mee!
 2. Ga naar de aanmeldzuil van de polikliniek en scan uw identiteitsbewijs
 3. Doorloop de stappen zoals aangegeven op de aanmeldzuil
 4. U bent aangemeld en kunt plaatsnemen in de wachtkamer

Tijdens het aanmeldproces kunt u uw persoonsgegevens controleren en eventueel aanpassen. U kunt ook toestemming geven om de pasfoto uit uw identiteitsbewijs over te nemen als patiënt foto in uw medisch dossier. 

Naast dat u zich aan kunt melden op de aanmeldzuil, blijft de mogelijkheid bestaan om uzelf persoonlijk aan te melden op de polikliniek. 

Vanaf 3 november: digitaal inchecken voor polikliniekafspraken

Het Dijklander Ziekenhuis wordt steeds digitaler. Vanaf donderdag 3 november kunt u zich – thuis of via de aanmeldzuil – simpel en snel aanmelden voor uw afspraak. Hiermee checken we direct of alle gegevens kloppen en hoeft u minder lang te wachten op de poli.

Inchecken en aanmelden
Vanaf 3 november kunt u zich op locatie Hoorn en locatie Purmerend op twee manieren aanmelden voor uw afspraak: via Mijn Dijklander en via de aanmeldzuilen in de centrale hal. In beide gevallen ontvangt u een afsprakenticket met een QR-code die u vervolgens op de polikliniek kunt scannen. Hiermee kunt u laten weten dat u aanwezig bent voor de afspraak.

In onderstaande animatie ziet u precies hoe het werkt.

 

Meer regie, meer privacy en meer tijd voor zorgverlening
Dankzij deze nieuwe manier van aanmelden heeft u meer regie over uw zorgproces. U kunt gemakkelijk uw eigen (contact)gegevens controleren en wijzigen en bijvoorbeeld toestemming geven voor het uitwisselen van gegevens met andere zorgaanbieders. Een ander voordeel is dat privacygevoelige gesprekken niet meer aan de balie gevoerd hoeven te worden. Patiënten die er niet uitkomen met het digitaal aanmelden, kunnen terecht bij de balie in de centrale hal of bij één van de gastheren/-vrouwen.

Verhinderd?

Bent u verhinderd voor uw afspraak, dan verzoeken wij u zich uiterlijk 24 uur van tevoren af te melden bij de betreffende polikliniek.

Nieuwe inschrijving?

Komt u voor het eerst in het ziekenhuis, dan kunt u zich laten inschrijven bij de inschrijfbalie. Lees meer over inschrijven.

Wat neemt u mee tijdens uw afspraak?

Als u voor een nieuw ziektegeval de dokter bezoekt, hebt u een verwijsbrief van uw huisarts nodig. Soms stuurt de huisarts de verwijsbrief digitaal naar de betreffende poli in het ziekenhuis en soms krijgt u de brief zelf mee met het verzoek deze mee te brengen naar de poli. Als u bent doorverwezen voor laboratorium- of röntgenonderzoek, is het belangrijk dat u het aanvraagformulier van uw huisarts of specialist meeneemt.

Daarnaast moet u altijd meenemen:

 • de zorgpas van uw zorgverzekeraar
 • uw afsprakenkaart
 • een geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of verblijfsvergunning)
 • lijst van medicijnen die u gebruikt, of de medicijnen zelf


Identificatieplicht kind 

Als u met uw kind naar de poli komt, is het verplicht om een geldig identiteitsbewijs van uw kind te kunnen tonen. De legitimatieplicht geldt voor iedereen, dus ook voor minderjarigen die jonger dan 14 jaar zijn. Dit is een bepaling vanuit de Rijksoverheid. Lees meer over de identificatieplicht voor kinderen.

Toelichting gebruik pasfoto als patiënt foto

Waarom vragen wij om uw pasfoto in uw medisch dossier op te nemen?
Uw zorgverlener kan u zo beter herkennen. Op deze manier wordt de kans op verwisselingen verkleind.

Wordt de pasfoto daarnaast nog voor andere doeleinden gebruikt?
Nee, de foto wordt uitsluitend in het medisch dossier gebruikt.

Heeft het gevolgen als ik geen toestemming geef?
Nee, het heeft geen gevolgen. Mogelijk wordt u vaker gevraagd om zich te legitimeren bij uw zorgverlener, zoals dat verplicht is binnen de zorgverlening.

Kan ik mijn toestemming intrekken?
Heeft u toestemming gegeven, dan kunt u die toestemming altijd later weer intrekken. Als u uw toestemming wilt intrekken kunt u een e-mail sturen, onder vermelding van uw naam, geboortedatum en patiëntnummer naar patientinschrijving@dijklander.nl

Coronamaatregelen

Kijk voor alle informatie rondom het coronavirus en het Dijklander Ziekenhuis op www.dijklander.nl/corona.

Verloop van de afspraak

Nadat u zich hebt aangemeld bij de polikliniekbalie, neemt u plaats in de wachtkamer. Daar staat koffie en thee voor u klaar of er komt een gastheer of -vrouw langs om u iets aan te bieden. Iedere wachtruimte is voorzien van een televisiescherm waarop naast de eventuele uitlooptijden van de specialist informatie wordt aangeboden over het ziekenhuis, de regio en actualiteiten.

Onderzoek

De arts probeert aan de hand van een gesprek of lichamelijk onderzoek de oorzaak van uw klachten te vinden. Het kan voorkomen dat hij of zij u voor verder onderzoek verwijst naar andere afdelingen van het Dijklander Ziekenhuis. Sommige onderzoeken kunnen nog dezelfde dag plaatsvinden. Vaak moet u echter op een ander tijdstip terugkomen.

Na het gesprek met de arts maakt de polikliniekmedewerker, voor zover van toepassing, een afspraak met u voor onderzoek of behandeling. Van veel ziekten, onderzoeken en behandelingen zijn folders beschikbaar. Vraagt u hier gerust naar.

Veel onderzoeken en sommige behandelingen worden poliklinisch gedaan. Bij meer voorbereiding of verpleegkundige nazorg gebeurt het onderzoek of de behandeling in dagverpleging. Meer informatie over de dagbehandeling vindt u hier.

De uitslag

U krijgt de uitslag van een onderzoek van uw specialist of uw huisarts zodra de resultaten bekend zijn.