Videoconsult

Foto van videoconsult

Het Dijklander Ziekenhuis biedt ook video-consulten aan. Dit is vooral handig bij zorg die niet persé in het ziekenhuis hoeft plaats te vinden. Een videoconsult is een afspraak met uw zorgverlener, maar dan via de computer, tablet of mobiele telefoon. U kunt hiervoor dus gewoon thuisblijven, of op uw werk. U hoeft niet naar het ziekenhuis te komen.

 

 

 

Een videoconsult vraagt enige voorbereiding. Het is belangrijk dat uw iets voor aanvang van de afspraak klaar zit. Maar niet langer dan 5 minuten van te voren. Om veiligheids-redenen wordt namelijk na 15 minuten DigiD automatisch uitgelogd.  U kunt dan weer opnieuw inloggen.

Hoe werkt het?

Het opstarten van een videoconsult gaat via patiëntenportaal Mijn Dijklander.

 1. U logt in op Mijn Dijklander met uw DigiD. (zie onder)
 2. U gaat naar het tabblad ‘Agenda’ boven in het beeldscherm
 3. U klikt op het kopje ‘Toekomstig’. Hier vindt u een overzicht van uw geplande afspraken
 4. Klik op de regels waar uw video-consult staat en klik op ‘start video-consult’.

U komt in een digitale wachtkamer. Blijf rustig wachten. Zodra de zorgverlener beschikbaar is, komt de verbinding vanzelf tot stand en kan het gesprek beginnen.
Let op: is het gesprek na 15 minuten in de digitale wachtruimte nog niet gestart? Dan logt DigiD uit veiligheidsredenen automatisch uit en is opnieuw inloggen met DigiD nodig.

Een uitgebreide instructie voor het starten van een videoconsult vindt u hier.

TIP!
In Mijn Dijklander vindt u soms ook vragenlijsten en patiëntenvoorlichting. Ook kunt u in uw dossier kijken. Deze informatie kan handig zijn om zo goed voorbereid uw gesprek in te gaan.

Kosten
Goed om te weten: mogelijk kunnen er kosten van eigen risico in rekening worden gebracht. Net zoals bij een echte afspraak in het ziekenhuis met de arts.

Voordelen

U kunt uw arts digitaal bezoeken via een videoconsult. Zo hoeft u niet altijd meer fysiek voor uw afspraak naar het ziekenhuis te komen. Dat scheelt reistijd, reiskosten en vrij nemen van het werk. Bovendien is het veilig en vertrouwd, in uw eigen omgeving. Het gesprek met de arts krijgt meer diepgang doordat u elkaar kunt zien.

Veelgestelde vragen over videoconsulten

Hoe werkt de digitale wachtkamer of lobby?

De digitale wachtkamer werkt vergelijkbaar met de echte wachtkamer in het ziekenhuis. Als patiënt wacht u in de lobby/digitale wachtkamer tot de zorgverlener klaar is om het videoconsult te starten. De zorgverlener start het videoconsult.

Let op: is het gesprek na 15 minuten in de digitale wachtruimte nog niet gestart? Dan logt DigiD om veiligheidsredenen automatisch uit en is opnieuw inloggen met DigiD nodig.

Ik heb geen DigiD, kan ik dan wel een videoconsult doen?

Nee, het is niet mogelijk om zonder DigiD een videoconsult te doen. Dit komt omdat u DigiD nodig heeft zodat u kunt inloggen op Mijn Dijklander. U kunt een DigiD aanvragen via https://www.digid.nl/digid-aanvragen-activeren.

Kinderen
Ook voor uw kind staat een video-consult klaar in Mijn Dijklander. Om te kunnen inloggen in Mijn Dijklander van uw kind is een DigiD nodig van u of uw kind. Lees hier hoe u dat regelt: https://www.digid.nl/digid-aanvragen-activeren.

U kunt ook een machtiging aanvragen voor uw kind. Met een machtiging kunt u inloggen met uw eigen DigiD in Mijn Dijklander en zo het dossier van uw kind inzien. Een machtiging regelen kan via dit formulier: https://www.dijklander.nl/document/mcm/MA-00054-NL.

Let op!

 • Het aanvragen van een DigiD duurt minimaal 3 werkdagen.
 • Het aanvragen van een machtiging duurt maximaal 5 werkdagen

 

Kan ik een videoconsult voor mijn kind houden?

Om in te kunnen loggen op Mijn Dijklander en een videoconsult op te kunnen starten is een DigiD nodig van u of uw kind. Kinderen onder de 16 jaar hebben meestal nog geen DigiD. Lees hier hoe u dat regelt: https://www.digid.nl/digid-aanvragen-activeren.

U kunt ook een machtiging aanvragen voor uw kind. Met een machtiging kunt u inloggen met uw eigen DigiD in Mijn Dijklander en zo het dossier van uw kind inzien. Een machtiging regelen kan via dit formulier: https://www.dijklander.nl/document/mcm/MA-00054-NL.

Let op!

 • Het aanvragen van een DigiD duurt minimaal 3 werkdagen.
 • Het aanvragen van een machtiging duurt maximaal 5 werkdagen

Kunnen andere mensen meekijken met het videoconsult?

Nee, dit kan niet. Mijn Dijklander heeft een veilige inlog met DigiD waardoor niemand anders toegang heeft tot het videoconsult. Alleen de mensen die aanwezig zijn in de spreekkamer van de arts en de plek waar de patiënt zelf aanwezig is.

DigiD aanvragen

U heeft een DigiD nodig om gebruik te kunnen maken van een videoconsult. DigiD staat voor ‘digitale identiteit’. Met uw DigiD kunt u veilig inloggen op websites van de overheid en het ziekenhuis. Het aanvragen van een DigiD duurt circa drie werkdagen. Meer informatie over DigiD en aanvragen. 

Kinderen

Om in te kunnen loggen op Mijn Dijklander en een videoconsult op te kunnen starten, is een DigiD nodig van u of uw kind.

 • Is uw kind jonger dan 12 jaar? Dan heeft u het recht om het dossier van uw kind in te zien.
 • Is uw kind tussen de 12 en 16 jaar? Dan dient u toestemming te hebben van uw kind om zijn of haar dossier in te zien.
 • Is uw kind ouder dan 16 jaar? Dan heeft u wettelijk gezien geen recht op inzage.

Kinderen onder de 12 jaar hebben meestal nog geen DigiD. Er zijn in dit geval twee opties:

Optie 1: u - of uw kind - vraagt een DigiD aan via de website van DigiD: https://www.digid.nl/digid-aanvragen-activeren

Schakel de sms-controle in of kies voor inloggen met de DigiD app, zodat u voortaan kunt inloggen met een tweestapsverificatie. Door het instellen van deze tweestapsverificatie kunt u veilig inloggen met uw DigiD op Mijn Dijklander. Zonder sms-controle of DigiD app kunt u niet inloggen op Mijn Dijklander.

Voordeel: De aanvraag is volledig digitaal. U krijgt de gegevens via de post thuisgestuurd.

Investering: Deze procedure duurt minstens 3 werkdagen.

Optie 2: u vraagt via het Dijklander Ziekenhuis een machtiging aan. Dit kan door dit formulier in te vullen.    

Vervolgens levert u dit machtigingsformulier in bij het Bureau Zorgervaring in het ziekenhuis. Hiervoor heeft u uw eigen ID-bewijs én die van uw kind, of bewijs van wettelijk gezag, nodig. Het duurt maximaal 5 werkdagen voor de machtiging ingaat. Zodra die machtiging rond is, kunt u inloggen met uw eigen DigiD en het patiëntenportaal - Mijn Dijklander - van uw kind inzien.

Voordeel: U hoeft geen DigiD voor uw kind aan te vragen.

Investering: Als u geen afspraak hebt staan, moet u speciaal voor deze machtiging bij het ziekenhuis langs om dit te regelen.