Eten en drinken

Foto van gezonde voeding

De maaltijd is voor veel patiënten een van de belangrijkste momenten op de dag. Het Dijklander Ziekenhuis serveert patiënten gezonde en duurzame maaltijden. Warme maaltijden worden vers gekookt door onze eigen koks. Alle patiënten krijgen elke dag vers fruit aangeboden.
 

Menukaart 

Gezond eten is belangrijk. Zeker tijdens uw opname. Onze menu's worden daarom met veel zorg samengesteld door onze koks. 

Voorhoede Ziekenhuis Gezonde Voeding

Het Dijklander Ziekenhuis is aangesloten bij de Voorhoede Ziekenhuizen van Goede Zorg Proef Je en gaat voor een compleet gezond voedingsaanbod. Want gezond eten helpt bij het voorkomen van ziekte, maar draagt ook bij aan een voorspoedig herstel. Daarom vinden we het belangrijk dat onze maaltijden lekker, vers en voedzaam zijn. Door samen te werken met experts op het gebied van gezondheid en voeding is ons voedingsaanbod ongekend goed en smaakvol.

In 2030 willen we voldoen aan doelstellingen van het Nationale Preventieakkoord, waarin staat dat 80% van ons voedingsaanbod past in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. We kiezen steeds meer voor plantaardige voeding, omdat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit écht gezonder voor je is. Daarom kunt u uit vegetarische opties kiezen voor de avondmaaltijden. Daarnaast zijn we spaarzaam met producten met veel suiker en bieden we gezonde(re) keuzes. Dat betekent bijvoorbeeld dat we geen (sinas)appelsap schenken, maar (sprankelend) water met verse munt en citroen.

Eten met smaak is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Patiënten die chemotherapie krijgen of hebben gehad, kunnen last hebben van smaakverandering waardoor ze minder kunnen genieten van een maaltijd, terwijl goed eten juist zo belangrijk is. Het ziekenhuis heeft een ‘smaakpoli’. Hier krijgen oncologische patiënten advies hoe zij hun smaak kunnen stimuleren, zodat ze weer zin krijgen in eten. 

Zelf eten meebrengen

Het meebrengen van etenswaren voor patiënten is toegestaan, maar aangezien het ziekenhuis zich houdt aan de hygiënewetgeving, vragen wij u de onderstaande regels in acht te nemen.

  • Onze medewerkers mogen geen meegebrachte voedingsmiddelen bewaren of opwarmen.
  • De afdelingskeuken is alleen toegankelijk voor medewerkers.
  • Warme gerechten mogen meegenomen worden, maar dienen direct gegeten te worden.
  • Warme gerechten of de restjes daarvan mogen niet in de koelkast worden bewaard.
  • Het eten van meegebrachte voedingsmiddelen gebeurt op eigen risico. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor eventuele schadelijke gevolgen.

Gezonder voelt beter

Wilt u werken aan uw gezondheid? Een gezonde leefstijl helpt, zowel lichamelijk als geestelijk. U herstelt sneller van een behandeling, of gaat juist sterker een behandeling in. Daarom vinden we het belangrijk om dit als ziekenhuis te stimuleren. Op www.dijklander.nl/gezonder vindt u tips voor een gezonde leefstijl. Van eten tot bewegen en ontspanning. Ook kunt u altijd uw zorgverlener in het Dijklander Ziekenhuis om advies vragen. We helpen u graag op weg!

Er geldt een speciaal eet- en drinkadvies waar patiënten met een maaghevel of die een stoma hebben met een te hoge productie zich aan moeten houden. 

Eet- en drinkadvies 

Maaghevel Maaghevel

Wanneer u een maaghevel heeft (een slangetje dat via de neus eindigt in de maag), mag u niets eten. Zo krijgt uw maag rust en verstopt de slang niet. Ook moet u zo weinig mogelijk drinken. Op de afbeelding kunt u zien wat u per dag maximaal mag drinken. Uw maagdarmstelsel komt hierdoor zo snel mogelijk weer op gang. 
 

High output protocolHigh output protocol

Wanneer u een high output stoma heeft is het drinken van een isotone drank (een vloeistof met de juiste hoeveelheid zout en glucose die beter wordt opgenomen door de darm en het zout in uw lichaam aanvult) belangrijk. Op de afbeelding kunt u zien wat u dan per dag maximaal mag drinken. Zo proberen wij de productie van uw stoma weer goed te krijgen.