Stiltecentrum

Een stiltecentrum is een plek om even tot rust te komen. Om jezelf te hervinden. Of om stil te staan bij een belangrijk moment. Het Dijklander Ziekenhuis heeft een stiltecentrum in Hoorn en Purmerend.

De Luwte Hoorn

Op de begane grond van locatie Hoorn, in de gang richting Poli 30, is bezinningsruimte ‘De Luwte’ te vinden. Naast dat het een plek is om tot rust te komen, gebruiken we de ruimte ook om te herdenken, te vieren, te musiceren of met elkaar in gesprek te gaan.

De achterwand is op zichzelf een verbindend kunstwerk dat de ruimte versterkt in zijn zingevende en troostende functie. De houten bloemen daarop zijn opgebouwd uit houten red cederen blokken. Ieder blok heeft een gat waar geschreven briefjes in passen. Bezoekers van ‘De Luwte’ kunnen daar hun wens, woord van dank, tekening, gedachte of ervaring in achterlaten. Eens per jaar worden van de briefjes nieuwe bloemvormen gemaakt door ze te verwerken tot papierpulp en te gieten in een bloemvormmal.

Bezinningsruimte ‘De Luwte’ is financieel mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van de sponsors Piet en Corry Schouten te Blokker, Deen Supermarkten, Stichting Het Glaswerk, Hofsteestichting, Aannemer M.J. de Nijs, Pius Stichting, Coöperatiefonds Rabobank West- Friesland, Maatschappij van Welstand, diverse kerkelijke instellingen, diverse regionale instellingen en Vrienden van het Westfriesgasthuis.​

De Luwte is 24 uur per dag toegankelijk voor patiënten, bezoekers en medewerkers.

Stiltecentrum Purmerend

Op de derde verdieping in bouwdeel A op locatie Purmerend bevindt zich een stiltecentrum. Wanneer u behoefte hebt aan rust of bezinning tijdens uw verblijf, kunt u zich in deze ruimte terugtrekken. U kunt er gewoon even zitten, bidden, een (elektrisch) kaarsje branden of iets opschrijven in het gedachtenboek. Er zijn gebedskleden en religieuze boeken aanwezig.

Het stiltecentrum is 24 uur per dag toegankelijk voor patiënten, bezoekers en medewerkers.