Ontslaggesprek
Voordat u wordt opgenomen, hoort u meestal hoe lang uw verblijf in het ziekenhuis ongeveer zal duren. Hoe snel u weer naar huis kunt, hangt af van uw herstel. Uw behandelend arts zal u hierover zo goed mogelijk informeren. Voor uw vertrek heeft u een gesprek met zowel de arts als de verpleegkundige. Indien van toepassing bespreken zij de volgende onderwerpen met u:
- Uw dieet
- Fysiotherapeutische behandeling
- Een vervolgafspraak (indien nodig)
- Informatie, instructies en adviezen over uw nazorg na ontslag
Ontslagpakket
Voordat u naar huis gaat, ontvangt u van de verpleegkundige de ontslagpapieren. Hierin staat onder andere een afspraak voor controle op de polikliniek en instructies voor thuis. Uw specialist informeert ook uw huisarts over de behandeling en de nazorg, zodat de huisarts u verder kan helpen.
Medicatie na ontslag
Als u na uw verblijf in het ziekenhuis naar huis mag, vertelt de verpleegkundige of u medicatie mee krijgt. U kunt de medicatie direct ophalen bij de apotheek in de centrale hal van het ziekenhuis. De apotheek geeft u ook uitleg over het gebruik van de medicatie.
Vervoer naar huis
Soms is het om medische redenen nodig dat u per ambulance of (rolstoel)taxi naar huis wordt gebracht. De kosten hiervoor worden door de vervoerder bij u of uw zorgverzekeraar in rekening gebracht. In dit geval vraagt u zelf een vervoersbewijs aan bij uw behandelend arts. Dit bewijs heeft u nodig om de kosten te declareren bij uw zorgverzekeraar.
Vragen of problemen na ontslag
Na uw ontslag uit het ziekenhuis kunnen er soms complicaties optreden. Let daarom op de volgende zaken:
- Zorg ervoor dat u niet alleen naar huis gaat, niet alleen thuiskomt en de eerste nacht niet alleen bent.
- Als u geopereerd bent, krijgt u een kaartje met telefoonnummers die u de eerste 24 uur kunt bellen bij een complicatie. Na 24 uur kunt u contact opnemen met uw huisarts.
Transferbureau bij nazorg
Na uw behandeling in het ziekenhuis heeft u mogelijk nazorg nodig, zoals thuiszorg, hulpmiddelen of zorg in een verpleeg- of verzorgingshuis.
Als uw arts aangeeft dat u zorg nodig heeft na uw opname of polikliniekbezoek, wordt in overleg met u een nazorgaanvraag ingediend bij het transferbureau. Indien nodig komt een transferverpleegkundige bij u langs op de afdeling voor een zogenaamd transfergesprek. De transferverpleegkundige beoordeelt aan de hand van landelijke criteria of u in aanmerking komt voor nazorg en of deze wordt vergoed. Het transferbureau zorgt ervoor dat u met de juiste informatie, zorg en middelen veilig het ziekenhuis kunt verlaten.
De transferverpleegkundige zal uw gegevens delen met de zorgverleners die na uw ontslag voor u zorgen, zoals de thuiszorg, het verpleeghuis of een revalidatiecentrum. Omdat zij de behandeling van het ziekenhuis overnemen, zijn deze organisaties/professionals volgens de wet ‘medebehandelaars’. Zij hebben recht op alle informatie over uw behandeling in het ziekenhuis.
Lees alles over uw zorg buiten het ziekenhuis in deze folder.
Contact
Heeft u vragen of wilt u informatie of advies over de mogelijkheden van zorg? Het transferbureau is op werkdagen bereikbaar van 8.30 uur tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 17.00 uur via telefoonnummer 0229 – 208 531 of per e-mail: transferbureau@dijklander.nl.
U kunt het transferbureau vinden in de centrale hal van het ziekenhuis (locatie Hoorn) of op de eerste etage op locatie Purmerend (volg het bord 'Zorgbureau').
Inzage in uw dossier
Als uw weer thuis bent, vindt u het misschien fijn om uw medische gegevens in te kunnen zien. Dat kan via Mijn Dijklander. Dit is een beveiligde website waar u delen van uw medisch dossier kunt bekijken. Lees hier meer informatie.