Reanimatie

reanimatie

Het is belangrijk om na te denken over de vraag of u gereanimeerd wilt worden. Wanneer u bent opgenomen in het Dijklander Ziekenhuis wordt u bij een hartstilstand of een ademhalingsstilstand gereanimeerd, tenzij door u of uw arts anders is afgesproken.

In de meeste gevallen heeft u zelf een keuze of u gereanimeerd wilt worden, maar u heeft geen invloed op de uitkomst van een reanimatie. Met andere woorden, u bent na een reanimatie mogelijk niet meer dezelfde persoon dan daarvoor. Om een besluit te kunnen nemen of u wel of niet gereanimeerd wilt worden, vinden wij het belangrijk dat u voldoende informatie krijgt. In de onderstaande video krijgt u uitgelegd wat een reanimatie is, en wat de mogelijke gevolgen zijn van  reanimeren.

Wat is reanimeren

Reanimeren betekent dat als u een hartstilstand of een ademhalingsstilstand krijgt in het ziekenhuis, de artsen en verpleegkundigen zullen proberen om u in leven te houden. Dat kunnen ze doen met hartmassage, het geven van medicijnen, elektrische schokken en beademing. Als een reanimatie slaagt, gaan patiënten meestal naar de intensive care.

Niet iedereen komt goed uit een reanimatie. Soms is er na een reanimatie sprake van een beperking die zelfstandig leven in de weg staat. Ook wordt de kans op overleven van een reanimatie kleiner naarmate u lijdt aan één of meer (chronische) ziekten zoals hartfalen, nierfalen of longfalen. Mensen met uitgezaaide kanker hebben ook minder kans om een reanimatie te overleven.

Ook als u ervoor kiest om niet gereanimeerd te willen worden kunt u altijd rekenen op de best mogelijke medische behandeling, zodat u in een zo goed mogelijke conditie weer naar huis kunt terugkeren.

Wat is uw wens?

Daarom is het belangrijk om na te denken over de vraag of u gereanimeerd wilt worden.
Om een besluit te kunnen nemen of u wel of niet gereanimeerd wilt worden vinden wij het belangrijk dat u voldoende informatie krijgt. In de onderstaande video krijgt u uitgelegd wat een reanimatie is, en wat de mogelijke gevolgen zijn van  reanimeren.

External video URL

 

Wat nog belangrijk is om te weten

In deze animatie gaan we uit van een reanimatie binnen de muren van het ziekenhuis. Hier worden mensen verzorgd die het meest ziek zijn. Ook werken binnen het ziekenhuis gespecialiseerde zorgverleners die u de best mogelijke zorg bieden. Dit is dus anders dan een reanimatiesituatie buiten de ziekenhuismuren. Daarnaast kan het zijn dat gezien uw medische situatie een reanimatie niet zinvol is. In dat geval zal de arts een keuze maken u niet te reanimeren. De reden hiervoor wordt altijd met u besproken.

Wat moet ik doen

Het is belangrijk om ook binnen uw eigen familie deze keuze te bespreken. Praten kan u helpen een keuze te maken over welke behandelafspraak in uw leven past. We bespreken de keuze met u en luisteren naar uw wensen. De afspraken worden vastgelegd in uw medisch dossier.

Vragen?

Als u vragen heeft naar aanleiding van dit filmpje, stelt u ze dan vooral aan uw arts of verpleegkundige. Zij zullen uw vragen zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Ook kunt u meer achtergrondinformatie nalezen in onze reanimatiefolder.

Heeft u behoefte om verder praten over de eindigheid van het leven?
Ook bij vragen over dit onderwerp kan het ziekenhuis u hulp bieden.