Samen beslissen

Het Dijklander Ziekenhuis wil u als patiënt beter begrijpen. Door niet alleen te snappen wat er scheelt, maar ook wat voor u belangrijk is. We willen zorg aanbieden die aansluit bij uw behoeftes en wensen. Het Dijklander Ziekenhuis zet hiervoor ‘Samen Beslissen’ in. Dit betekent dat u samen met uw zorgverlener beslist over welke zorg of behandeling het beste bij u past. Vaak heeft u bij kiezen van een onderzoek of behandeling meerdere mogelijkheden met voor- en nadelen. Bij de keuze speelt ook uw persoonlijke situatie, bijvoorbeeld uw beroep of leefstijl, een rol. Samen Beslissen brengt een goed gesprek op gang over wat goede zorg voor u betekent. Uit onderzoek blijkt dat patiënten tevredener zijn en trouwer aan hun behandeling als ze worden betrokken bij de beslissing over hun zorg.

Foto van geriater in gesprek

Bereid uw afspraak voor

We nodigen u uit om u goed voor te bereiden op het gesprek met uw medisch specialist. Stel tijdens de afspraak met de arts de drie volgende vragen:

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Kijk voor meer informatie ook op http://3goedevragen.nl/

Deze oproep is onderdeel van de landelijke campagne Samen Beslissen.

Keuzehulp helpt bij kiezen behandeling

Het Dijklander Ziekenhuis zet een online keuzehulp in om u te helpen bij het maken van een keuze voor een behandeling die het beste bij u past. De keuzehulp is een online stappenplan dat u kunt invullen via computer of tablet. U krijgt via de keuzehulp meer informatie over uw aandoening, de behandelmogelijkheden en de voor- en nadelen van de verschillende behandelingen. Vervolgens kunt u aan de hand van een aantal vragen aangeven wat belangrijk voor u is. Zo kunt u bijvoorbeeld bij weinig pijn kiezen voor afwachten in plaats van opereren. Aan het einde krijgt u een samenvatting die u kunt bespreken met uw zorgverlener. Uw arts kan het resultaat van de keuzehulp ook inzien. Vervolgens maakt u samen de beslissing over uw behandeling.

De keuzehulpen die op dit moment gebruikt worden binnen het Dijklander ziekenhuis zijn:

  • Liesbreuk
  • Galstenen
  • Botontkalking (osteoporose)

U ontvangt de uitnodiging voor de keuzehulp altijd via uw zorgverlener. Meer algemene informatie leest u op www.keuzehulp.info . U kunt hier ook voorbeelden van andere keuzehulpen bekijken.