dhr. dr. X.G. Vos

dhr. dr. X.G. Vos

MDL-arts

Xander Vos is van 2000 t/m 2006 opgeleid tot basisarts in het AMC. Sinds 2015 is hij gespecialiseerd in algemene maag-, darm- en leverziekten (MDL) met speciale aandacht voor de leverziekten. Xander vertelt: "Ik heb in mijn laatste opleidingsjaar een stage hepatologie (leverziekten) gedaan in het Erasmus MC. Hierbij was ik verantwoordelijk voor de zorg rondom levertransplantaties. Daarnaast kregen we veel consultvragen op het gebied van leverziekten vanuit heel Nederland." Xander werkt sinds september 2015 op locatie Hoorn.

Gevraagd waarom hij MDL-arts wilde worden, zegt hij: "MDL is een erg afwisselend vakgebied is dat volop in ontwikkeling is. Ongeveer de helft van mijn tijd besteed ik aan (poli-)kliniekwerkzaamheden en de andere helft aan endoscopieën. Het mooie daaraan is dat we voor de meeste verwijzingen de diagnostiek en behandeling zelf kunnen verrichten. Door nieuwe endoscopische technieken hoeven minder mensen doorverwezen te worden naar bijvoorbeeld een chirurg." Binnen de endoscopie heeft Xander zich onder andere toegelegd op de endoscopische echografie (EUS).

Leuke patiënten
Xander heeft voor dit ziekenhuis gekozen omdat hij het ziekenhuis goed kende uit zijn periodes als co-assistent en als arts-assistent in de eerste twee jaar van zijn MDL opleiding. "Wat mij toen al opviel was de goede sfeer in het ziekenhuis, de collegialiteit en de leuke patiëntenpopulatie. De West-Friese mentaliteit spreekt mij erg aan omdat ik zelf ook een vrij nuchtere persoon ben."

Nuchter
Over nuchterheid gesproken, wat vindt hij zelf zijn goede eigenschappen? "Ik ben een rustige persoon met een nuchtere kijk, die goed het overzicht kan bewaren. Daarnaast houd ik erg van gezellig contact met collega’s."

En verder
Hij is getrouwd met Denise en ze hebben samen twee dochters. "In onze vrije tijd trekken we er graag op uit en houden we erg van kamperen. Ik heb altijd veel aan sport gedaan. Als kind heb ik op Nederlands topniveau gezwommen en later aan waterpolo gedaan. Tijdens mijn studie ben ik gaan racefietsen en dat doe ik nog steeds graag met onze vrienden fietsgroep 'de Polderbeukers' ;-). We gaan dan ook jaarlijks ergens een weekje in de bergen fietsen."​

Werkt in

Let op! t/m 22 december: Hinder door werkzaamheden bij de hoofdingang Dijklander Ziekenhuis Purmerend

Lees meer