Paul Klaver foto

dhr. ir. P.P.A. Klaver

Klinisch fysicus

Paul Klaver heeft in 2013 de master Medical Engineering afgerond aan de TU Eindhoven. In 2018 studeerde hij af als algemeen klinisch fysicus.

Hij vertelt: "In de gezondheidszorg wordt gebruikgemaakt van allemaal apparaten die gebaseerd zijn op natuurkundige principes, zoals ultrasound, röntgenstraling, lasers, magnetisme en gassen. Als klinisch fysicus ben ik dan ook betrokken bij de aanschaf en implementatie van nieuwe medische apparatuur, net als bij onderzoek naar nieuwe toepassingen. Zo heb ik gedurende mijn opleiding veel gewerkt met diverse lasers op OK, bij bijv. KNO, urologie en dermatologie."

Variatie
Gevraagd naar zijn keuze voor juist klinische fysica, vertelt Paul: "Het vak is erg breed, van lasers en radioactieve stoffen tot infuuspompen en echoapparatuur. Die variatie in mijn werk vond ik erg belangrijk. Bovendien gaan de ontwikkelingen in de medische apparatuur steeds sneller, en ik vind het leuk om te werken op het snijvlak tussen nieuwe ontwikkelingen en de toepassing daarvan in de zorg. Een van mijn taken in dit ziekenhuis is de functie van stralingsbeschermingsdeskundige. Die rol sprak mij erg aan, evenals de samenwerking met de afdelingen radiologie en nucleaire geneeskunde. Bovendien zag ik nog voldoende kansen in dit ziekenhuis om (nieuwe) toepassingen van medische apparatuur te optimaliseren."

Korte lijntjes
"Ik had vanaf het begin een goed gevoel bij dit ziekenhuis en de manier waarop ik ontvangen werd. Ik merk dat de lijntjes kort zijn en dat ik snel kan schakelen met collega's, wat in mijn beroep heel belangrijk is omdat ik met veel verschillende disciplines te maken heb (denk aan artsen van andere afdelingen, verpleegkundigen, medisch technici, afdeling inkoop, afdeling kwaliteit en technische dienst)."

Veiligheid
"Ik heb een goede dag als ik vooruitgang heb geboekt in een project, of heb kunnen bijdragen aan veiligere zorg. Dat kan bijv. door een nieuwe toepassing van een apparaat voor elkaar te krijgen, of door een protocol optimalisatie door te voeren, of door met een risicoanalyse een goede inschatting van een situatie te maken. Deze stappen in kwaliteit en veiligheid geven mij voldoening in mijn werk."

En verder
Hij woont met veel plezier in Utrecht, waar hij ook is opgeleid. "Ik hou ervan om 's avonds te ontspannen door te sporten, dus als ik kan ga ik tennissen, zaalvoetballen, fitnessen of hardlopen. Tennis is altijd mijn eerste sport geweest, maar eigenlijk vind ik bijna elke sport leuk om te doen."

Werkt in