Foto van geriater Lennaert Zwart

dhr. L.A.R. Zwart

Geriater

Lennaert Zwart is van 2007 tot 2013 opgeleid tot basisarts aan de VU in Amsterdam. In augustus 2019 studeerde hij af in zijn specialisatie: klinische geriatrie.

Gevraagd naar zijn specifieke vaardigheden, vertelt Lennaert: “Momenteel promoveer ik op onderzoek naar boezemfibrilleren onder geriatrische patiënten. Voor dat onderzoek kijk ik naar het voorkomen van boezemfibrilleren, opsporen van nieuwe gevallen, het risico op bloedingen door bloedverdunners, en de relatie van boezemfibrilleren met de typisch geriatrische syndromen: kwetsbaarheid, vallen en cognitieve stoornissen.”

Bruggen slaan
We vroegen Lennaert waarom hij koos voor dit vak, hij antwoordt: “Geriatrie is een vak waar kwaliteit van leven voorop staat en de patiënten vaak problemen op verschillende vlakken hebben. Bijvoorbeeld internistisch, cardiologisch en neurologisch. Daardoor moet je bruggen slaan tussen die vakgebieden en gezamenlijk de beste behandeling voor de patiënt samenstellen. Dit combineren en aansluiten op de wensen van de patiënt maakt het vak erg leuk.”

Goede sfeer
Lennaert koos voor het Dijklander Ziekenhuis, omdat: “Ik een deel van mijn opleiding tot geriater in dit ziekenhuis heb gevolgd. De goede sfeer en onderlinge samenwerking is me heel erg bijgebleven. Ook is de afdeling Klinische Geriatrie van het Dijklander Ziekenhuis ambitieus en zijn er veel mogelijkheden om met elkaar de zorg te ontwikkelen en te verbeteren.”

Als het werkt
Een werkdag is geslaagd, als: “’We multidisciplinair een behandelplan hebben opgesteld dat precies aansluit bij de wensen van een patiënt en na evalueren blijkt dat het werkt en de patiënt tevreden is.”

En verder?
“Naast het promotieonderzoek houd ik ervan om buiten te zijn en te bewegen. Ik doe aan kitesurfen en aan schermen.”

Werkt in