mw. dr. P. van Velzen

mw. dr. P. van Velzen

Intensivist

Patricia van Velzen studeerde van 1998 tot 2004 geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 2015 rondde zij haar specialisatie tot longarts af en sinds 2016 is zij intensivist. Haar specifieke belangstelling ligt onder meer op het gebied van thoraxdrains prikken, echo's maken van de long en scopiëren.

Bij werken op de IC gaat het echt ergens om, vindt Patricia. “Intensive care is een vak waarin het vaak gaat om patiënten die levensbedreigend ziek zijn. Ik vind het heel mooi dat je samen met je IC-team in staat bent om zo'n patiënt te stabiliseren en uiteindelijk weer van de IC te kunnen ontslaan. Het is ook nog eens een heel breed en interessant vak waarin we nog lang niet alles weten. Meedoen aan studies en zelf onderzoek initiëren vind ik heel belangrijk en dat kan goed in dit vak.”

Nieuwe Acute Zorg Unit
Patricia is om praktische redenen als chef de clinique in het Dijklander Ziekenhuis komen werken. “Ik woon in Amsterdam en de reistijd is dan goed te doen. Dat vond ik belangrijk omdat ik bezig was met het afronden van mijn promotie. Inmiddels ken ik het ziekenhuis en voorlopig wil ik hier blijven. Hoe we de IC gaan vormgeven de komende jaren, met onder andere COVID en onze nieuwe Acute Zorg Unit (AZU) in Purmerend, is spannend, maar de ontwikkelingen geven ons ook de kans om er een nog mooiere IC van te maken. Op de IC zelf zijn de verpleegkundigen superenthousiast en gemotiveerd over van alles: patiënten, onderwijs en onderzoek. Dit geeft mij de motivatie om er met zijn allen wat moois van te maken!”

Voor elke patiënt een plan
Over haar werkdagen vertelt zij: “Het geeft veel voldoening om een hele zieke patiënt met de verpleegkundigen en arts-assistent zo goed mogelijk op te vangen. Het is fijn als het allemaal loopt. Ik werk ook lekker als het druk is en de arts-assistent en ik toch aan het eind van de dag voor elke patiënt een plan hebben gemaakt en uitgevoerd.”

En verder?
De afgelopen jaren heeft Patricia veel van haar vrije tijd besteed aan haar promotie, die ze in september 2020 afrondt. “Ik ben enthousiast over wetenschappelijk onderzoek. Op de IC zullen we daarom blijven meedoen aan onderzoeken en wellicht ook eigen studies starten”, zegt ze. “Verder loop ik graag hard, en pre-COVID deed ik vrij fanatiek aan rocycle. Door COVID ga ik voorlopig niet meer naar de sportschool; als alternatief doe ik nu aan rostrong. Daarnaast ga ik heel graag uit eten en geniet ik erg van de stad Amsterdam.”

Afdeling
Werkt in