mw. J. Klinkert

mw. J. Klinkert

Gynaecoloog

Joke Klinkert is opgeleid tot gynaecoloog aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze in 1989 afstudeerde. Sinds 1999 werkt ze op locatie Hoorn.

Jokes specifieke vaardigheden zijn bekkenbodemproblematiek, uiteenlopend van pijn bij het vrijen, huidproblemen etc. tot het opereren van verzakkingen en urine-incontinentie.

Biologie
Ze koos voor de studie geneeskunde vanuit haar interesse voor biologie en haar wens om een beroep te hebben waarbij ze veel met mensen zou samenwerken. "Daarnaast ben ik graag met mijn handen bezig en oplossingsgericht ingesteld. Jarenlang heb ik in vakanties als verpleeghulp gewerkt in een verpleeghuis, waardoor ik ook wel wist dat de zorgsector mij aantrekt."

Maatschappij
Het vakgebied gynaecologie kwam toevallig op haar pad. "Maar het past prima bij mij," vertelt Joke. "Het is praktisch, er zijn weinig chronische patiënten, maar wel veel patiënten met acute en semi-acute problematiek. We begeleiden veel patiënten bij zwangerschap en bevalling, en er is operatieve vaardigheid nodig. Gynaecologen staan midden in de maatschappij, omdat veel algemene zaken over (on)vruchtbaarheid, prenatale diagnostiek, draagmoederschap, thuis bevallen etc. heel veel mensen betreffen."

Behoefte
Joke: "Ik ondersteun de patiënten met het nemen van een goede beslissing: bepalen waar zij behoefte aan hebben, wat wel en niet acceptabel is voor hun bekkenbodemklachten en wat de voor- en nadelen zijn van een behandeling of operatie. 'Shared decision making' staat dus hoog in mijn vaandel en geeft mij en hopelijk vooral de patiënten veel voldoening."

Mensen-mens
Locatie Hoorn vindt Joke als ziekenhuis ideaal. "Niet te groot en niet te klein: veel medisch-technische mogelijkheden, maar nog wel korte lijnen. En iedereen is goed bereikbaar en we kennen elkaar goed. Ik ben geen academische wetenschapper maar echt een mensen-mens."

En verder
Als ze niet werkt speelt ze piano, leest ze een goed boek of kijkt ze spannende thrillers. "Maar vooral ben ik erg graag met mijn gezin lekker thuis of op een (verre!) vakantie."

Afdeling
Werkt in