mw. L.N.J. Tjon Soei Len

mw. L.N.J. Tjon Soei Len

Anesthesioloog-pijnspecialist

Lian Tjon Soei Len is in 2006 afgestudeerd als basisarts aan het AMC (Amsterdam). Sinds 2014 is ze anesthesioloog met als aandachtsgebied pijn en palliatieve zorg.

Brede kijk op gezondheid
Lian ziet als anesthesioloog-pijnspecialist twee kanten van de medaille, namelijk acuut zieke mensen op de operatie kamers voor narcose op de operatiekamer, als mensen met chronische ziekten zoals chronische pijn. Door de jaren heen heeft zij een bredere kijk op gezondheid en ziekte gekregen, die vooral gaat over de mens achter de ziekte en veel minder over de ziekte op zich. ‘’Deze kijk op gezondheid wordt zeer gewaardeerd door patiënten.’’ vertelt ze. Daarnaast geeft het haar ook meer voldoening. ‘’Mensen met een chronische aandoening hebben vaak behoefte te weten wat zij zelf kunnen doen om een positieve invloed te hebben op hun klachten of ‘’ziekte’’ en hoe zij kunnen investeren in gezondheid. Hierdoor krijgen zij meer regie en zijn ze weerbaarder om uitdagingen van het leven beter aan te kunnen. Hierdoor krijgen zij meer regie en zijn ze weerbaarder om de uitdagingen van het leven beter aan te kunnen.’’

Chronische pijn en leefstijl
Sinds enkele jaren bestaat er een leefstijl poli binnen de pijnpoli. Er zijn aanwijzingen dat een gezonde leefstijl een gunstig effect heeft op mensen met langer bestaande pijn. Dit komt mogelijk omdat de onderhoudende factoren van pijn worden behandeld. Tevens geeft de ‘’eigen regie’’ meer autonomie en flexibiliteit wat bijdraagt aan de kwaliteit van leven. ‘’Mensen met chronische pijn die gemotiveerd zijn voor een leefstijl traject kunnen worden begeleid op gebied van bewegen, voeding, slapen/ontspanning. De positieve gezondheid is daar leidend in’’ vertelt Lian. Sinds kort volgt zij ook een opleiding tot leefstijl arts en doet zij onderzoek op het gebied van leefstijl en chronische pijn. Hierbij werkt zij samen met het instituut voor positieve gezondheid (IPH) en academische centra. 

Ambitie en humor
Na haar opleiding heeft Lian zich breed ontwikkeld op het gebied van anesthesiologie en pijngeneeskunde. Maar ook op het gebied van persoonlijk leiderschap en management. Daarbij heeft zij verschillende coaching en leiderschapstrainingen gedaan, zoals bij INSEAD in Fontainebleau. Dit helpt haar om als medisch manager leiding te geven aan de mensen om haar heen, maar ook zeker om op een gepaste manier met patiënten te praten. ‘’Vaak door meer te luisteren dan te zeggen. Met veel humor en drive probeer ik mijn ambitie om Integrale zorg die gezondheid bevordert in het reguliere systeem te krijgen. Zodat wij zelf als zorgverleners fitter en vitalier zijn maar ook zodat we weten hoe we patiënten kunnen coachen om weerbaarder en gezonder te zijn voor een volgende pandemie. De tijd om de zorg te transformeren lijkt nu. Een andere kijk, met een bredere blik, oog hebben voor het menselijke aspect in combinatie met wat ondernemers mentaliteit.’’ Dat is waar Lian zich voor inzet.
 

Werkt in